Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

cały spód mam zalany olejem (2.2 benzyna polift), podobno był zalewany w DE zawsze 5W30, ja zalewałem cały czas 5W40,

czy jest jakaś częsta przypadłość tego silnika co tam puszcza?

Nie chce aby mnie z torbami w warsztacie jakimś puścili więc lepiej coś wiedzieć... :(

Opublikowano
Obstawiłbym w ciemno uszczelnienie podstawy filtra oleju. W poprzedniej E39 520 to robiłem. Jednak polecam kupić środek do czyszczenia hamulców, wziąć szmaty i wszystko wyczyścić. Pojeździsz z tydzień i obserwujesz gdzie się pojawia olej.
Opublikowano
Nie mam niestety jak samemu nic robić, uroki miasta. Myślałem nad wymyciem na jakiejś myjni silnika i wtedy oddanie go do warsztatu... :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Standard to uszczelka pokrywy zaworów (wtedy czuć spalony olej na kolektorach wydechowych), uszczelka podstawy filtra oleju (kilka pln a potrafi zafajdać praktycznie cały silnik, przy wymianie jest trochę rozbierania) oraz uszczelka miski olejowej (tu oczywiście sam dół jest mokry).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

U mnie to samo, mały wyciek, ale przez jazdę cały dół był zachlapany. Podjechałem pod jeden warsztat, kazali wymyć auto i dopiero wrócić. Następnie pod drugi warsztat (spec. bmw) i diagnoza z góry była postawiona(przez telefon, wystarczyla informacja o silniku), mechanik tylko spojrzał z góry i wiedział w czym problem.

Problemem była uszczelka u podstawy filtra oleju.

Opublikowano
Wyczyscic i sprawdzic skad wyciek.Pozatym sprawdz odme bo moze to jest problem robienia sie wyciekow przy okazij.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj