Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem BMW e46 316ti 1.8 Compact. I tak jak w temacie chce dać jej lepsze życie :D

Kupilem te becie za okazyjna cene, ale mechanicznie nie bylo z nią za dobrze. Zastanawialem sie wtedy nad kupne innego auta, lecz potoczyło sie tak ze zaczalem ja naprawiac.

Na dzien dzisiejszy wykonalem naprawy, oraz wymienilem czesci:

-uszczelka pokrywy zaworow

-simering walu korbowego

-lancuch rozrzadu

-przewody ukladu chlodzenia

-czujnik polozenia walu

-poduszka silnika

-tarcza dociskowa

-no i oczywiscie wszystkie filtry i oleje

Po dlugim czasie napraw i i nie malym wykosztowaniu sie stwierdzilem, ze nie ma opcji zebym ja oddal, wraz z tym rezygnuje z kupna nowego auta. Lecz ja chcialbym byc zadowolony z mojego auta w 100%. Moja beta sprawia, ze aktualnie jestem zadowolony tylko w okolo 70%

Jestem gotów dołożyć do tego auta mniej wiecej 15-20tys

I od razu mowie, auto bedzie sluzyc do normalnej jazdy.

Teraz z góry przepraszam za sposób w jaki to opisze, bo wiem że dla niektórych moze to być razace, ale jesli chodzi o motoryzacje nie jest to moja mocna strona, i nie siedze mocno w temacie.

A wiec, auto nie musi osiagac rekordowych predkosci, aczkolwiek dobre przyspieszenie to jest to co lubie.

Dzwiek- po naprawach jest bardzo przyjemny i cichutki, jednakze chcialbym uzyskac cos bardziej, yy... nie koniecznie glosniejszego, ale cos grozniejszego? Mysle ze rozumiecie o co chodzi :D

Myslalem nad jakims fajnym swapem silnika i do tego jakis uklad wydechowy. Ewentualnie zamiast tego, moze kompresor? Albo swap plus kompresor? Co o tym myslicie?

Mechanicznie nie przychodzi mi tu nic więcej do glowy, jesli macie jakies sugestie, chetnie przeczytam i sie czegos dowiem.

No i zostala kwestia wizualna

W mojej glowie wyglada to tak:

Wstawki M pakiet, zderzaki, oczywiscie wymiana lub "regeneracja" listw oraz elementow ozdobnych. Lakier jest w dobrym wstanie wiec nie ma co lakierowac. Do tego czarne felgi 17. Kupic Xenony i przyciemnic przednie jak i tylne lampy czarna folia transparentna. I tyle przychodzi mi do glowy. Tak wyglada moja wizualizacja wygladu auta, co o tym myslicie? Oczywiscie jak macie jakies pomysly chętnie poslucham.

Mam nadzieje, ze sie nie przeliczylem, i że kwota którą posiadam bedzie wystarczajaca, aby uzyskac to co chce

Mysle ze to by było na tyle, czekam na jakies porady i pomysly

Na koniec chcialbym dodac, ze licze na to, ze nie bedzie zadnych komentarzy typu, eee... wiejski tjuning, eee... lepiej kupic nowe auto. Myslalem nad tym dosc dlugo i podchodzilem do tematu na poważnie, chce aby to auto po tym zostalo ze mna na dluzej, taka moja decyzja, każdy ze swoim autem moze robic co mu sie podoba :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Pomysł niegłupi, sam tak mam że dbam o to co mam :)

Budżet masz spory ale zależy co będziesz chciał swapować - najprościej jakieś m54 ale wtedy najlepiej kupić anglika z np b25 lub b30 i przekładać wszystko od silnika przez skrzynię, wał, dyfer po półosie - to co masz w 1.8 to taka najsłabsza opcja.

Wizualnie auto ma odpowiadać Tobie więc raczej nikt nie wskaże Ci drogi jaką masz obrać w związku ze zmianami.

Dodam od siebie że zmiana na xenon jest dobrą opcją, do tego dołożyć spryskiwacze i samopoziomowanie i będzie ok :)

Pozrawiam

Opublikowano

Fajne plany, jednak.... swap. ;) Ok. Jak chcesz, tylko zainwestowałeś we własny silnik i teraz kupując drugi,większy, też nie wiesz, co kupisz. Ja bym zajął się resztą, jakimś wydechem. A po wszystkim jak będzie Ci dalej brakowało przyspieszenia zrobisz swapa.

To moje zdanie. Niekoniecznie najmądrzejsze.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
325ti i będzie optymalnie do tego autka, szukaj obitego anglika i przekładaj, jak będzie kompletny to będzie coś sobą reprezentował a jak będziesz kombinował to szkoda zachodu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.