Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent 330d e91 xDrive 231km

Od pewnego czasu borykam się z wyciem przy puszczeniu gazu słyszę go po lewej stronie jakby pod nogami kierowcy, jest to takie cykliczne wycie co pełen obrót koła . Dźwięk podobny do uszkodzonego łożyska w kole , nasila się jak obciążenie lewą stronę np puszczę gaz w prawy zakręt to głośniej wyje niż puszczę gaz przy jeździe na wprost. Przy przyspieszaniu nie słychać tego wcale

Zostały wymienione już ale nie pomogło

Łożyska w kołach

Łożyska w dyferencjale przednim

Krzyżaki na wale

Opony 4 nowe

Co mógłbym jeszcze sprawdzić ? Może ktoś borykał się z takim problemem

Myślę nad półosiami ale znów kupić i to nie będzie to :/

Opublikowano

Mialem kiedys takie cykliczne wycie w innym samochodzie, wlasnie nasilalo sie w momencie puszczenia gazu. Problemem byl luz na przegubie wewnetrznym tzn srodkowym dlugiej polosi. W zasadzie reka nie wyczuwalny, ale jeden z zebow wewnetrznych byl cienszy 1mm i po wymianie polowki polosi problem znikl. A wczesniej rozbieralem ze 2 razy skrzynie bo juz nie mialem pomyslu co jest nie tak.

Proponuje odlaczyc naped przedni, tak zeby nie bylo obciazenia i sprawdzic. Jak odlaczyc? Trzeba poszukac, jakis bezpiecznik za to odpowiada, ale nigdy tego nie robilem.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Też o tym myślałem, że może to przegub robić , ale kupować znów na próbę coś hehe . Dzięki muszę poszukać jak rozłączyc

W razie czego chyba mam krotka polos. Cos tam z nia nie bylo halo, ale nie halasowala, wiec do diagnozy w sam raz. Moge wyslac na sprawdzenie o ile potrzeba i o ile ją znajdę.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

W razie czego chyba mam krotka polos. Cos tam z nia nie bylo halo, ale nie halasowala, wiec do diagnozy w sam raz. Moge wyslac na sprawdzenie o ile potrzeba i o ile ją znajdę.

Dobrze wiedzieć jak nie będę miał nic na miejscu to pewnie skorzystam

Opublikowano
Kolego mam ten sam problem, i u mnie przynajmniej nie jest to wina polosi. Obydwie przednie zmienilem ;/

A też jest tylko jak się hamuje silnikiem i dźwięk jest wyraźnie głośniejszy jak się obciąża lewe przednie koło tak ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam u siebie

DAYTON 225/45R17 91H DW510 EVO FR

Te opony raczej nie nadają się do delikatnego Xdrive, powinny być ROF albo XL, wbrew pozorom może to być przyczyna wycia w skrzynce.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Te opony raczej nie nadają się do delikatnego Xdrive, powinny być ROF albo XL, wbrew pozorom może to być przyczyna wycia w skrzynce.

Kurde myślisz że to miałoby wpływ na to ? Bo jednak opony nowe dobrane według rozmiaru podanego w serwisowe , i dlaczego wyje tylko gdy puszczę gaz przez opony

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kurde myślisz że to miałoby wpływ na to ? Bo jednak opony nowe dobrane według rozmiaru podanego w serwisowe , i dlaczego wyje tylko gdy puszczę gaz przez opony

Skoro opony nowe to pytanie czy na starych też wyło? Wielu użytkowników zgłaszało problemy z xD właśnie przez miękkie opony.

3A0jS9b.png
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dziś zauważyłem że jak wyciągnę bezpiecznik nr 20 od xdrive to nie ma wycia, tylko multum kontrolek , teraz pytanie cze czasem wycie nie jest że skrzynki rozdzielczej, olej jak wymieniałem był w miarę czysty brak opiłków ani jakiś zabrudzeń.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy ktoś poradził sobie już z tym?

Ja zakupiłem w sierpniu 2020 swoje E90 330xi automat i tak od listopada jeszcze na nowych letnich oponach zauważyłem dziwne TYRKOTANIE przy puszczeniu gazu podczas jazdy to tyrkotanie jest aż do momentu zatrzymania. Podczas przyspieszania cisza. Nawet jak staczamy się z górki to też słychać. Na rondach i zakrętach jakoś nie zauważyłem że coś bardziej się nasila. Narazie to wymieniłem olej w przednim dyfrze ale bez zmian. No i nie wiem czy to ma znaczenie i jak jest u was w X ale u mnie jak złapię za półoś i ruszam prawo lewo czyli od koła do silnika to one mają kilka mm luzu