Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od tygodnia podczas odpuszczania gazu słyszałem mocne mechaniczne stuknięcie pod spodem z tyłu/środka auta. Pierwsza diagnoza: automat ale po podniesieniu panowie od skrzyń automatycznych stwierdzili, że hałas ewidentnie z tyłu, poza tym nie szarpie przy przyspieszaniu a jedynie przy odejmowaniu gazu więc to nie skrzynia...

Drugi mechanik również postawił na tył czyli most. Wczoraj go wymienił ale stukanie nie ustało. Kolejny podejrzany: wał.

Niestety dzisiaj przy mocniejszym ruszeniu pod górkę ze skręconymi kołami to coś walnęło 10 razy mocniej i teraz mogę jechać tylko na wprost, przy skręcaniu jakbym tracił napęd. Nie ważne w która stronę. Przy prostowaniu kierunku jazdy czuję jak jakieś zębatki się zapinają i znowu napędzają mi koła.

Co to może być? xDrive czy wał?

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Dzięki. Na filmie winowajcą był tylny dyferencjał. U mnie natomiast mechanik zaczął od wymiany tylnego mostu i nadal stukało a teraz wcale nie jedzie (oprócz na wprost i słychać jak zębatki jakieś się zapinają jak ze skrętu prostuję koła).
Opublikowano
Napęd xdrive to w dużym uproszczeniu napęd tylny z dołączanym przednim. Skoro da się normalnie jechać z odłączonym przednim napędem to problem musi tkwić gdzieś w przestrzeni między wałem -dyfrem a tylnymi kołami. Może spotkała Cie dwa razy ta sama awaria?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Winowajcą był napęd xDrive (skrzynka rozdzielcza).

Po regeneracji problem zniknął.

Pozdrawiam :wink: