Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie.

Po pięciu latach z e39 powoli zastanawiam się nad zmianą na coś innego.

Zawsze chciałem mieć model e38 natomiast zaczynam wątpić w sens zamiany e39 na e38. (praktycznie te same lata produkcji, podobna technologia z połowy lat 90-tych cena fajnych egzemplarzy, ryzyko zakupu chrupka - czas poszukiwania fajnej sztuki etc.)

Czego oczekuje od auta:

Po 1 i najważniejsze - musi być w miarę bezawaryjne... aktualnie stare e39 z 96' spełnia ten warunek całkiem niezle jak w tym temacie wypada e65/66 ?

Po 2 silniki? Co byście Panowie polecali kategorycznie odpadają silniki diesla ( nie lubię jak dla mnie trochę zabijają radość z jazdy) jeśli chodzi o spalanie na 99.9 i tak wrzucę śmierdziucha (lpg) ponieważ sam się tym zajmuję więc temat spalania raczej pomijamy aczkolwiek fajnie było by jeśli ktoś kto posiada jakiś tam silnik w tej budzie coś o nim wspomniał. Co do dynamiki aktualnie jako daily służy mi 523i w e39 dynamika jest w miarę ok. Fajnie gdyby było troszkę lepiej z dołu ale nie szukam auta które będzie robić setkę w 5 sekund :) .

Po 3 typowe bolączki tego modelu. (niestety nie ma aut idealnych... a nie chcę się sugerować opiniami z gazet/stron motoryzacyjnych wolę posłuchać opinii kogoś kto takie autko posiada na tyle długo by w miarę obiektywnie coś o tym opowiedzieć.)

Po 4 koszty utrzymania na rok 2019. (tak jak wspomniałem pomijamy kwestie takie jak paliwo ale też OC ze względu na to, że jest to uzależnione od zbyt wielu czynników tj. noga kierowcy/posiadane zniżki/miejsce zamieszkanie etc.)

Bardzo fajnie było by poznać punkt widzenia kogoś kto przesiadł się właśnie z e39 na e65/66 albo chociaż z e60 (które odrzucam ponieważ nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenia w porównaniu z e39. Zupełnie brak efektu wow jaki np zauważyłem w porównaniu e34 -----> e39.)