Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z wentylatorem nr części 64119227670, który piszczy - dochodzi dźwięk gdy są niższe temperatury oraz podczas hamowania. Czytałem że można go wyczyścić i nasmarowac. Pytanie, czy ktoś to robił z was w bmw x1 e84, dokładnie mi chodzi gdzie ten wentylator się znajduje i jak się do niego dostać. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Opublikowano
Na grupie fb, otrzymałem taką o to instrukcje "Wentylator masz pod schowkiem. Musisz wykręcić schowek, wyciągnąć kanały nawiewu. Wykręcić jedną śrubę od przodu, mocującą wentylator, a po przeciwnej stronie będziesz miał języczek z zapadką. Odciągasz języczek i przekręcasz wentylator o parę stopni. I powinien ci wypaść w ręce". Nie wydaje się zbyt skomplikowane tak jak mówisz. Jak tylko ogarnę wentylator to zdam relacje.
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja dzisiaj wytargłem wentylator (chodził jak traktor) i jak pokręcę ręką to również terkocze.

Czy da się to naprawić czy tylko wymiana na nowy.

Ktoś pisał że można nasmarować ,ale w którym miejscu nasmarować ,czy trzeba go rozebrać czy wystarczy gdzieś psiknąć jakimś smarowidłem?

Może ktoś coś wie na ten temat.

Opublikowano
U mnie po wyjęciu dmuchawy okazało się że ma luzy i dlatego czasami terkocze, próba rozebrania skończyła się uszkodzeniem. Wymieniłem na zamiennik (rezystor przełożyłem) i jest na razie ok. Zobaczymy jak z trwałością zamiennika.