Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podlaczylem komuter pod samochod i interfejsem ODB. Samochod to E39 528i rok 96.

Program znalazl takie o to bledy:

1) Instrument Cluster

8C Power supply Term.

2) LCM/CCM - Light Control/ Check Control Module

40 Thermical Oil Level Sensor

3) AIRCO - AirConditioning System

1 Temperature control wheel, righ

Bledy te po wykasowaniu wracaja spowrotem,. Wiec cos napewno jest uszkodzone.

Co moga oznaczac te bledy i jak mozna sprobowac je usunac ?

Co do pierwszego bledu to wydaje mi sie ze dotyczy za wysokiej temperatury akumulatora badz jakiegos innego elementu z instalacji elektrycznej.

Co do drugiego bledu to pewnie chodzi o czujnik temeperatury oleju. Gdzie moze ons ie znajdowac ? Napewno gdzies przy bloku ale w ktorym miejscu.

Co do do trzeciego bledu to sadze ze chodzi o prawy czujnik temepratury climatronika. Gdyz on chyba nie dziala. Jak zmieniam temeperature prawej strony samochodu na climatroniku to nie ma zadnych zmian. Jak zmieniam dla lewej strony na climatroniku to zmienia sie sila i temperatura nawiewu (czyli lewy dziala a prawy nie).

Tak wiec pewnie chodzi tu o czujnik. Gdzie moze sie on zanajdowac ? Jak go wymienic i jak moze sie fachowo nazywac.

Oczywiscie sa to tylko moje domysly i bledy moga dotyczyc calkiem czegos innego.

Prosil bym osoby ktore cos wiedza o mala podpowiedz.

Z gory dziekuje

POzdrawiam

Opublikowano

Nie jestem specem od błądów, ale pierwszy bład to moze byc podgrzewacz sondy lambda.

Odnosnie lokalizacji czujnika temepratury oleju, powinien byc w misce.

Co sie tyczy czujników tenperatury w climatroniku (jezeli to własnie oznacza ten bład). Wyciągnij komputer pokładowy o ile go posiadasz, potem całą wneke z zapalniczką i zaslepakmi (taki element plastykowy idący od konsoli srodkowej w góre) za nim jest z tyłu nagrzewnica a w niej na widoku dwa czukniki temperatury na prawą i lewą strone. Zobacz moze sie odłaczył, a jak nie, to zamien je miejscami (sa takie same). Wyciaga sie je przekrecając o 1/4 do pół 1/2 i ciagniesz do siebie. Wtedy sprawdzisz czy bład ustał w przypadku gdyby był odłaczony albo czy awaria jest z drigiej strony. Mam takie czujniki jak cos.