Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, natknąłem się na takie oleje podczas zakupów. Zainteresował mnie Wolver HighTec 0w40 (LL01)

http://wolver.pl/hightec0w40.html

Producent nie ukrywa że to olej HC, zastanawiam się czy i ile w takim oleju jest bazy syntetycznej? Karta charakterystyki mocno okrojona... Może macie jakąś wiedzę na temat tego producenta?

freude am fahren / fuck downsizing
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Patrząc na to, że ten olej ma temperaturę płynięcia -36 stopni dla oleju 0w40 to od razu mogę Ci powiedzieć, że PAO tam nie ma w ogóle. Dobre oleje 5w40 mają temperaturę krzepnięcia -45 a jak mają 100% PAO to blisko -60 stopni (a tutaj 0w40 tylko -36), więc odpowiedź jest prosta :D 100% bazy HC, zresztą skoro producent sam pisze o tym wprost to PAO tam bym się nie spodziewał. Jeśli jeździsz emerycko bądź mało wymagjącym autem to zakładam, że ten olej da radę przez jakieś 6-7 tys km. Ale tak czy siak nie kupowałbym tego wynalazku tym bardziej, że w Polsce masz dużo dobrych marek HC/ PAO typu:

PMO

Ravenol

Amsoil

z czego na szczególną uwagę zasługują te dwa pierwsze, bo kosztują niewiele a parametry oferują naprawdę godne klasy wyższej ;)