Skocz do zawartości

X3-szarpania na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od jakiegoś czasu użytkuję X3, 2.0D automat xdrive z początku 2014. Przebieg 126tyś. Ostatnio pojawił mi się problem z szarpaniem na niskich obrotach. Jak to wygląda: jadę z prędkością obrotowa 1200 i dodaje delikatnie gazu. Wtedy auto szarpie, jakby chciało zmienić bieg, a nie mogło. Tak się nie dzieje jak bardziej dynamicznie naciskam gaz. Problem jest tylko jak delikatnie dodaje gazu. Miał może ktoś może podobny problem. Jakieś rady? Dziękuję
Opublikowano
  • Autor

Auto użytkuję auto dopiero od trzech miesięcy.

Ja nie zmieniałem oleju.

Ile może kosztować naprawa dla tych dwóch wariantów?

Opublikowano

Czy to nie jest ten sam problem ? https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=131&t=363712

Od jakiegoś czasu użytkuję X3, 2.0D automat xdrive z początku 2014. Przebieg 126tyś. Ostatnio pojawił mi się problem z szarpaniem na niskich obrotach. Jak to wygląda: jadę z prędkością obrotowa 1200 i dodaje delikatnie gazu. Wtedy auto szarpie, jakby chciało zmienić bieg, a nie mogło. Tak się nie dzieje jak bardziej dynamicznie naciskam gaz. Problem jest tylko jak delikatnie dodaje gazu. Miał może ktoś może podobny problem. Jakieś rady? Dziękuję
Opublikowano
  • Autor
Wygląda, że temat podobny ale w dalszym ciągu nie rozwiązany...
Opublikowano
Koszta napraw dla tych dwóch wariantów na raz to są naprawdę grube (opisane w innych wątkach i w necie dużo ogłoszeń). Istotna pierwsza rzecz po zakupie jak nie wiesz kiedy był faktycznie olej wymieniany w skrzyni i w rozdzielaczu, to to zrobić i zobaczyć czy nie ustąpi szarpanie. Olej w skrzyni na ZF oryginał. Inaczej wróżby z fusów, gość tam pisał w którymś wątku, że dolał do skrzyni 4 litry oleju, czyli miał jakieś 2-3 litry i jeździł tak, do skrzyni po wymianie statycznej wchodzi jakieś 6-7L. Kwestia jaki olej dolał i po co dolewać do starego, jak już lepiej zlać i wymienić wszystko na nowe, łącznie z miską co ma wbudowany filtr. Wtedy jeśli to skrzynia faktycznie to powinno przestać przy takim przebiegu, jeśli przy takim przebiegu nadal będzie szarpało i po wymianie oleju na ZF i miski to obstawiam że to nie skrzynia. Dla Ciebie, wymiana przy tym przebiegu też się przyda jeśli nie wiadomo kiedy była i czy była w ogóle robiona, bo ASO nie przewiduje. Dodatkowo bym od razu zmienił w dyfrach.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

jeżeli nie poradziłeś sobie z tematem to mała podpowiedź.

Miałem to samo - po wymianie zaworu EGR ustąpiło. Sprawdź czy nie podlegasz akcji serwisowej.

Jeszcze jedna uwaga - zawór wymieniamy pod "napięciem serwisowym" - inaczej zostanie uszkodzona przekładnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.