Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj przytrafiła miała miejsce dziwna sytuacja. Otóż jadę sobie jak w pewnym momencie zaświeciła mi się kontrolka ABS i nie chciała zgasnąć, a po chwili zaczęły przygasać zegary, światła,przestało działać radio, kierunkowskazy i światła mijania. Pomimo tego silnik nadal pracował. Zjechałem na pobocze otworzyłem maskę i nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Skupiłem swój zwrok na alternatorze i kablach z tyłu czy zostały dobrze przykręcone, bo kilka dni temu wymieniałem uszczelkę podstawy filtra oleju. Po wstępnych oględzianach nie zaobserwowałem nic niepokojącego, sprawdziłem też bezpieczniki i wszystko było ok. Wsiadłem do auta przebutowałem lekko i w tym momencie nastała światłość ;D

Światła mijania zaczeły działać, kierunki, radio i cała reszta. Pomyślałem, że pewnie jest już wszystko okej i pojechałem dalej. Po przejechaniu ok 0.5 km usterka pojawiła sie znowu... Nauczony doświadczeniem dałem kilka razy po gazie i znowu problem ustał. Przejechałem tak jeszcze około 3 km i nic się nie działo więcej.

Macie może jakieś sugestie co mogło być tego powodem? Zastanawiam się nad sprawdzeniem jeszcze raz tych spinek które idą do alternatora.

Dziękuję za odp i pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano
Zwróć uwagę na rolkę alternatora, mogła się rozwarstwić.....

Okazało się, że wypiął się kabel od alternatora. Miałem ograniczony dostęp z jego dokręceniem i pewnie na wskutek wibracji nakrętka popuściła...

Jak na razie zrobiłem ponad 50 km wszystko dobrze. Zaciekawiło mnie to co napisałeś odnośnie rolki, że się rozwarstwia. Obczaiłem sobie to dzisiaj i zauważyłem, że w m42b18 chyba nie ma tego typu rolki, a zamiast niej jest użyta rolka na wzór koła pasowego. Jest ona powiedzmy, że metalowa. Rozumiem, że rozwarstwić się może rolka z tworzywa sztucznego na wzór napinacza? Jeżeli nie to proszę wyprowadź mnie z błędu.

Pozdrawiam :)