Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam F20 116i 2012r z silnikiem N13.

Auto normalnie chodzi żadnych spadków mocy itp.

Problem jest z hałasem, grzechotaniem w silniku ale tylko w zakresie od około 1700obr do 2000obr. Powyżej 2000obr hałas momentalnie znika

Dźwięk jest raczej z okolic rozrządu. Kompletny rozrząd był robiony w ASO ok 60 000km temu wiec już może być czas na niego. Nie ma jednak żadnych niepokojących dźwięków przy odpalaniu. Mam wrażenie, że na zimnym silniku hałas w zakresie 1700-2000obr jest cichszy, robi się głośniejszy po lekkim rozgrzaniu, przejechaniu ok 1km.

Źródłem hałasu może są koła zmiennych faz rozrządu a nie sam łańcuch? Jaka mogłaby być tego przyczyna hałasu tylko w tym zakresie obrotów?

Kilka miesięcy temu był wymieniany w ASO elektrozawór zmiennych faz rozrządu ale nie wiem z jakiego powodu.

Jakieś pomysły skąd, no i ewentualnie z jakiego powodu ten hałas?

Pozdrawiam i liczę na jakieś wskazówki.

Opublikowano
Po 60k km od wymiany rozrządu już czas na niego? Hmm. U mnie była wymiana po 180k km. Paski idą do wymiany po 80k km, łańcuch po 60k km nie za mało przejechane?
Opublikowano

Mówisz o tym samym silniku?

To jest N13 czyli inaczej THP z grupy PSA. Ten typ tak miewa niestety :( Szczególnie przy rzadkich wymianach oleju wg zaleceń BMW. W tym aucie był wymienny już ra przy 58 000km.

Opublikowano
Mówisz o tym samym silniku?

To jest N13 czyli inaczej THP z grupy PSA. Ten typ tak miewa niestety :( Szczególnie przy rzadkich wymianach oleju wg zaleceń BMW. W tym aucie był wymienny już ra przy 58 000km.

Mówię o dokładnie tym samym silniku. 118i 2012 rocznik 170KM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany. :D Wymieniony rozrząd razem z kołami zmiennych faz. Hałasowało najprawdopodobniej któreś z kół. Nie jestem specjalistą ale chyba w tym zakresie obrotów jest największe przestawienie. Zaczynało hałasować dopiero gdy olej rozgrzał.