Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Zakupiłem jakis czas temu bmw x3 e83 3.0si z przebiegiem 126 tys mil, zamierzam wymienic olej nie wiem jaki byl lany wczesniej co polecacie na ta chwile?
Opublikowano

Do Damix89.

Do roku 2014 zalecanym olejem do stosowania w większości modeli BMW był Castrol 5W/30 ze specyfikacją LL-04 (Long Life). Od 2015 roku BMW zaleca stosowanie oleju firmy Shell Helix Ultra o podobnych specyfikacjach. Dla silników Diesla zalecaną lepkością jest 5W/30, dla silników benzynowych 0W/40.

Wyjątek stanowią silniki M-Power oraz silniki 4.4 i 5.0, dla których zaleca się stosowanie oleju o lepkości 10W/60.

Modele starsze nie powinny być użytkowane na olejach półsyntetycznych lub mineralnych niezależnie od ich przebiegu. Do końca ich użytkowania powinno się stosować oleje w pełni syntetyczne.

https://www.bmcars.pl/serwis/serwis-olej-bmw/

Większość ze znanych rafinerii produkuje oleje ze specyfikacją BMW a co niektóre się chwalą że sa lepsze od Shell.

Nie ważne co miałeś poprzednio lane bo oleje są mieszalne. Zresztą w świeżym nabytku warto zrobić płukankę.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

dzieki bardzo za odpowiedz. O plukance slyszalem i bd ja robil napewno, to juz wiem co kupic shell 0w 40.

Chyba ze ktos ma inne zdanie na temat oleju do x3 3.0si.?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, po przejrzeniu forum wybrałem Motul X-cess 5w40 o którym dobrze się wypowiadano i tez nie narzekam. Trochę oleju weźmie jak pogonie dobrze na obrotach