Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jestem posiadaczem 318iS z 93r. Mój problem polega na tym że gdy przegazuje samochód do ok 4000 obr. i puszcze gaz to w silniku (gdzieś z przodu) podczas opadania obrotów słychać brzęczenie. Myślę że to jest wina luźnego łańcucha rozrządu. Jak sprawdzić czy napinacze odpowiednio napinają łańcuch? Czy mam wymienić napinacze? Jak sie upewnić który to i czy wogóle któryś jest zły? Od czego tu zacząć??? Bo o ile wiem to w E-30 jest tłoczek napinacza który można wykręcić i sprawdzić a jak jest w e-36 318iS? Słyszałem że są 2 napinacze jeden hydrauliczny a drugi machaniczny na sprężynie i że albo może być pęknięta bądź luźna spężna lub coś z hydraulicznym napinaczem jest nie tak. Jak mam się do tego zabrać i od czego mam zacząć??

Opublikowano
W e30 masz jeden napinacz hydrauliczny który wstępnie napina łańcuch za pomocą sprężyny którą ma w środku myślę że w e36 jest tak samo przynajmniej w m42 nie wiem jak w m43 zajżyj na www.318is.de może tam coś znajdziesz. Co do łańcucha to odzywa się zazwyczaj przy przebiegu 200-250tyś. napinacz na tyle się wydłuża że zostaje przesłoniony kanał przez który dostaje się do niego olej pod ciśnieniem. Podobno można dostać gdzieś przedłużone napinacze które coś tam dają ale to chyba tylko tymczasowa naprawa, sam myślałem żeby coś podłożyć między nakrętkę a napinacz ale przyszło co do czego i wymieniłem łańcuch teraz mam problem z głowy.