Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy możecie napisać jaki powinien być prawidłowy poziom oleju w silniku? Mam X4 30i i po odbiorze nowego auta z salonu miałem poziom oleju w górnej wartości kreski max (czerwona strzałka na zdjęciu) Postanowiłem wymienić olej po dotarciu przy około 3600 km i teraz mam poziom oleju jak na zdjęciu poniżej wartości MAX. Dzwoniłem do serwisu i powiedziano mi, że wlali tyle oleju ile zaleca producent 5,25 l i że to prawidłowy poziom. Nie wiem czy tak powinno być, bardziej wierzę w poziom oleju z fabryki niż z serwisu. Czy możecie powiedzieć jaki powinien być prawidłowy poziom oleju według wskazań na wyświetlaczu?

bYNqjU.jpg

Opublikowano
Tak, jak teraz masz jest prawidłowo. Poziom ma być pomiędzy min i max. Bardzo niebezpieczne jest jak go jest za dużo... nawet bardziej niż za mało. Ty masz 2/3 więc idealnie.... Jak będziesz miał min, to wyskoczy Ci komunikat. Podjedziesz do serwisu i Ci doleją bezpłatnie.... ale w samochodach BMW pobieranie oleju w takich ilościach żeby konieczne były dolewki pomiędzy przeglądami jest niezmiernie rzadkie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie. Poziom pomiędzy min a max tylko prawidłowy.
Benzyna zamiast krwi...