Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Czy ktoś się orientuje, a być może sam się zajmuje renowacją/odnowieniem listew wewnętrznych? Mam "drapane" aluminium i jak zdążyłem zauważyć, również do czynienia z bolączką niemal wszystkich egzemplarzy, czyli pozadzieranymi listwami. Posiadają one szereg kropek, jakby ktoś siedział i gwoździem w nie napieprzał. Nikt z moich znajomych nie chce podjąć się odnowienia tychże, zatem może ktoś z was zna kogoś? Koszt nowych w serwisie to 7100 PLN brutto gdyby chciał ktoś wiedzieć :D .

• 5 tygodni później...
Opublikowano

jako technik mechanik i pasjonat - troszke z tym może być zabawy - w te kropki cyknąć TiGiem alu by je wyrównać (nadbudować) ale osobiście zdemontował bym je kompletnie z drzwi(lub grubą taśmą okleił dookoła ) i polecieć tak jak się poleruje wszystkie metale na świecie do danej politury .... zacznij na kostce (tak strzelam 100 gradacji papier by zejść do dna tych dołków a potem to już tylko 50 gr i może mniejsze papiery do momentu aż uznasz ze już jest ok - tylko te dwie metody mogą dać cokolwiek wg mnie . Miałem teraz przygode i musiałem drzwi wymieniać - sie udało ze ta sama listwa jak twoja alu szlifowane i ten sam problem - mi to jakoś nie przeszkadza bo i tak z angola na swoje stare dam ale są faktycznie jak przez dzięcioła załatwione kupe kropek dołków .

Pamiętaj by tego nie robić maszynowo - nie jakieś elektro narzedzia - tylko ręcznie ! klocek drewniany z filcem na to papier gruby by zredukować dziury i potem już mniejsze gradacje papieru - maszynowo możesz zrobić fale i uszkodzić max listwy !

Opublikowano
Dużo trolli w tym dziale jest. W skrócie tylko powiem że szlif samych dekorów zda egzamin. Odpowiednia gradacja, z zachowaniem finalnej struktury.
Opublikowano
Przepraszam, gradacje mi sie pokićkały - 200 potem 500 i chyba 1000 bedzie już na finał ale po 500 bym 800 zobaczył czy da rade i czy to już jest podobne do oryginału - tak 7100 zł wierzę -kiedyś miałem auto porażkę mitasubiszi SIGMA 3000 - i uwierzcie bo to prawdziwa cena za czujnik ABS tylnego koła - a szukałem oryginałów w ASO bo chciałem jangtimera zrobić i podali mi cene tego czujnika a wszyscy wiemy jak ta część wyglada i ile za to na alledrogo może z 100 zł a idzie na mitsumaniaki za coś sie wymienić ALE w ASO czunik ABS to koszt 7600 zł :duh: :shock: :roll:
  • 3 lata później...