Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jakiś czas temu wyskoczył mi check engine, więc podpiąłem z ciekawości komputer do autka, by sprawdzić co go uwiera - pacjent e46 z silnikiem M52B28TU

Skasowałem błędy by sprawdzić, które pojawią się z powrotem - oto wyniki z INPY:

227 - lambda control tolerance Bank 1 to big

228 - lambda control tolerance Bank 2 to big

203 - lambda control Bank 2 control block

202 - lambda control Bank 1 control block

242 - burning fail cylinder 5

243 - burning fail cylinder 6

241 - burning fail cylinder 4

240 - burning fail cylinder 3

Teraz pytanie - jeżeli ktoś już miał takie błędy, czy ma to związek sondy lambda<->wypadanie zapłonów? Za co zabrać się najpierw - wymiana świec/cewek, czy wymiana sond lambd?

Za każde wskazówki będę bardzo wdzięczny! :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uszczelnij dolot i problemy znikną. Na boga zostaw sondy w spokoju..one informują o problemie. Wypadanie zapłonów to też z reguły skutek nieszczelności w takim przypadku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update:

- wymieniłem wszystkie świece zapłonowe na zalecane NGK -> brak poprawy, nadal to samo

- podmieniłem cewki z cylindra 1 i 2 (na tych cylindrach zapłon nie wypada) z 3 i 4 -> zapłony nadal wypadają na 3, 4, 5, 6 - czyli cewki OK

- DISA działa poprawnie

W kolejce do sprawdzenia czeka odma oraz szczelność dolotu. Doradźcie proszę z doświadczenia, gdzie najczęściej były problemy z dziurami w dolocie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Okolice przepustnicy (gumowe kolanka), zaślepki za kolektorem, odma/przewowdy, zawór disa, pokrywa zaworów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat :)

Wymieniłem świece, sprawdziłem cewki - są ok, DISA działa prawidłowo. Wczoraj sprawdziłem "z głupa" szczelność dolotu zmywaczem do hamulców - poniżej wynik:

https://streamable.com/i8otu (wybaczcie za jakość, nagrywałem jako MMS - ale to co trzeba to widać i słychać :))

Jednoznacznie wynika z tego, że do wymiany kwalifikuje sie gumowe kolanko miedzy przepustnica, a a przeplywomierzem.

Doradzcie mi ze swoich doswiadczen czy jest cos, co warto przy tej okazji wymienic? Nie mam na mysli filtrow etc. - to wymienialem.

Z gory dzieki