Skocz do zawartości

dym z pod pokrywy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, słuchajcie mam taki problem ze swoją E61 3.0 231km. otóż z prawej strony w komorze silnika po nagrzaniu wydobywa mi się biały dym, jego woń przypomina przepalony olej. Ostatnim czasem wymieniłem odem. Czy moze byc to wadliwa odma? może jakieś podpowiedzi?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak mowa o faktycznie prawej stronie (czyli przy prawej podłużnicy) to pewnie uszczelka pokrywy zaworów puściła i olej spływa na kolektory wydechowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
ale np wczoraj po przejechaniu 10 km dym z pod pokrywy. Później auto ostyglo i zrobiłem 150 km i nic. Wychodzi tak jakby co ileś km
Opublikowano
maniek21112 dobrze radzi. sprawdź też gniazda wtrysków czy tam nie gromadzi się olej,u mnie uszczelka puszczała na zewnątrz,ale też w środku te małe do gniazd.wymieniłem parę dni temu uszczelkę i podkładki pod wtryskami.jest teraz sucho i nic nie czuć.wcześniej myślałem,że to z dpf coś się rypie i próbuje się cały czas wypalać.po przejechaniu większej trasy nie było czuć,bo to co naciekło na kolektor spalało się na bieżąco i wietrzało,aż znowu coś się tam zebrało.posprawdzaj to bo się spalisz
Opublikowano
  • Autor
Gniazda suche, autem zrobiłem około 300 km po mieście i na razie zero objawów. Pojezdze kilka dni jeszcze i zobaczymy. A powiedz mi odma założona nowa na pewno nic tego nie będzie miała?? Jakaś wadliwa itp.
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj jeden raz też pokazał się dym. Mam wrażenie że tak jakby się coś wypaalalo.... dym gdzieś z dołu silnika po stronie pasażera
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Uszczelka pokrywy zaworów lub pęknięta sama pokrywa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.