Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, witam!

Przykro mi to pisać, ale pierwsze spotkanie ze świeżo zakupioną E65 mam u mechanika - padnięta skrzynia.

Szukając używanej skrzyni w dobrym stanie, trafiłem na całkiem sensowną ofertę, jednakże czujny doradca klienta spostrzegł się, że numery katalogowe nieco się różnią i może być problem z dopasowaniem skrzyni.

Tak więc chciałem Was się poradzić, gdyż szukałem na forum i nie znalazłem podobnego tematu.

Czym się różnią owe skrzynie i czy nie będzie problemu z ich zamianą?

Moja (padnięta) skrzynia:

BMW E65 745i

6HP-26

nr oe na skrzyni 240075444605 / 7536602 / 7536078 / 1068010097

Skrzynia którą chcę zakupić:

BMW e65 745i

6HP-26

nr oe 24007526342 / 24007521144 / 7526342 / 7521144 / GA6HP26Z

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam

Opublikowano
1. Skąd pewność, że skrzynia padnięta?

2. Zapytaj o te numery w ASO.

Ad. 1) Żaden bieg nie reagował, po rozebraniu w skrzyni było mało oleju, bardzo dużo opiłków

Ad. 2) W ASO dowiedziałem się tylko tyle, że "oni nie wiedzą czym się to różni, zawsze zamawiają te same numery". Nie są w stanie odpowiedzieć czy będzie pasowało czy też nie

Opublikowano
1. Skąd pewność, że skrzynia padnięta?

2. Zapytaj o te numery w ASO.

Ad. 1) Żaden bieg nie reagował, po rozebraniu w skrzyni było mało oleju, bardzo dużo opiłków

Ad. 2) W ASO dowiedziałem się tylko tyle, że "oni nie wiedzą czym się to różni, zawsze zamawiają te same numery". Nie są w stanie odpowiedzieć czy będzie pasowało czy też nie

Skrzynia ewidentnie zaniedbana, sprzedający auto doskonale o tym wiedział.

Uwierz mi, że nie ma czegoś takiego jak "oni nie wiedzą czym to się różni". Idziesz normalnie do ASO, podajesz ost. 7 znaków VIN i mówisz, że chcesz nową skrzynię i mają Ci podać to, co ma pasować do Twojego auta. Jeśli padnie pytanie "czy chcesz kupić skrzynię czy tylko chodzi Ci o nr" to odpowiadasz wprost, że "chcesz ją kupić". KONIEC.

Ewidentnie Cię "spuścili na drzewo".

A co do kwestii transakcyjnych, spokojnie możesz udowadniać, że sprzedający wiedział o wadach, które zataił przed Tobą.

W ogóle to ile zapłaciłeś za wóz ?