Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam nadzieję że w dobrym wątku kropnąłem temat. Mam E91 318d z 2011 z VINem F064719. Noszę się z zamiarem wymiany oleju w skrzyni biegów. Według książki serwisowej nigdy nie było to robione. Natomiast auto ma już 210 tyś. km.

Skrzynia podczas delikatnego przyspieszania od czasu do czasu szarpnie między 1 a 2.

Ostatnio zauważyłem że przy zimnym silniku podczas spokojnego przyspieszania czuć falowanie obrotów w zakresie prędkości 60-80 km/h. Jest to wyczuwalne rzadko i bardzo delikatnie.

Jakie są symptomy / objawy nadchodzących problemów ze skrzynią biegów ?

Ile potrzebuje oleju aby wymienić metodą statyczną ?

Czy jeżeli skrzynia wykazuje jakieś problemy, czy wymiana nie pogłębi problemu ? Inaczej mówiąc, wymienić czy olać i jeździć do katastrofy (skłaniam się do wymiany) ?

Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano
Nie czekaj, wymieniaj. Tutaj masz porady od producenta skrzyni.https://motofocus.pl/specjalne/13947/wymiana-oleju-w-przekladniach-automatycznych-do-pojazdow-osobowych-porady-zf-services