Skocz do zawartości

Opony - BMW GT5 Gran Turismo 3.0d Xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

posiadam BMW Serii 5 Gran Turismo – mam pytanie dotyczące opon. Czy to prawda, że między kołami przednimi a tylnymi (oponami), nie może być więcej różnicy niż 2 mm ?.

Podobno ma to wpływ na układ Xdrive.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawda. Poczytaj wątki w działach serii X, głównie X3, X5. Wszystko opisane.
Benzyna zamiast krwi...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Gdzieś czytałem że dopuszczalna różnica to max +/- 1% obwodu zewnętrznego opony.

Jak kupowałem piersze opony po zakupie mojego GT, skusiłem się na używki pirelli rof (245/45 275/40 19). Mimo że bieżnik był taki sam, okazało się że skur... wulkanizował DOT opon. I tak jedna sztuka okazała się był przynajmniej kilka lat starsza (nawet miała inną strukturę wewnątrz). Jak założyłem auto szarpało przy przyspieszaniu. Po zmieżeniu okazał się że jest niższa o 8 mm...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Aby nie rozp.... xdrive stosuj tylko i wyłącznie opony (koła) zalecane przez BMW do danego modelu, oprócz tego wymiana płynu w skrzynce xdrive najlepiej co 40 tys. km.
Opublikowano

Bla bla bla z tymi kołami „zalecanymi” przez Bmw. Pitolenie. Jedyne czego się trzymasz to kalkulatora opona i 1% na + lub - w średnicy gdzie lepiej jest brać na + żeby przy zużywaniu nie było problemu. A kupowanie super hiper zalecanych opon przez Bmw z gwiazdka to brednie.

Dziwnie, że kupilem opony od lambo Huracan albo Gallardo ( nie pamietam) na tył szerokie 315 i odpowiednio dobrany przod (chyba 275) i auto jeździło tak 2 lata a to ze względu na felgi i hamulce od m5. Na gwarancji nic się nie doczepili i nic nie mówili, jezdzi już tak 4 rok z różnymi oponami NIE ZALECANYMI przez Bmw i działa. Grunt to dobry kalkulator opon i można wsadzać co się chce pamiętać tylko i wyłącznie o MAX. 1% różnicy