Skocz do zawartości

e61,530d- problem z temperaturą oleju i tempomatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problem w mojej Buni (530d.235kM,2009r) z temperaturą oleju i tempomatem (już opisuję o co biega)

1. Jak odpalam temperatura oleju pokazuje odrazu 80 stopni :duh: , a skala zaczyna sie od 50 (czujnik wymieniony na nowy), przy chłodniejszych nocach po odpaleniu pokazuje około 70 stopni. Podczas jazdy

dochodzi do 100-110, a w korku pokazuje 120 (latem w upałach) ale nie wiem czy te odczyty są faktyczne czy przekłamane. W ukrytym menu temp wody w normie. Komp po podpięciu, żadnych błędów nie pokazuje.

2.Tempomat- np po ustawieniu tempomatu na 50 kmh, na head up display pokazuje 50, jadę również 50 ale ten mały znacznik co jest na zegarach pokazuje około 55, gdy ustawie go na 100 kmh pokazuje 110 kmh

I teraz tak :roll: jak patrze na necie wszystkie zegary od tego modelu są do prędkości 260 kmh, a ja mam do 280 kmh i nasuwa sie teraz pytanie, czy mozliwe że ktoś wczesniej zmieniał zegary i zostały

źle zaadoptowane czy coś w tym stylu (sry, jestem laikiem w takich sprawach jak i w wielu innych :oops: ) Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano
no właśnie o to chodzi że nic złego się nie dzieje, śmiga normalnie, żadnych anomalii :shock: Wszysko działa jak należy. Silnik pracuje równo, reszta odczytów jest ok
Opublikowano
czyli tak ma być, weź pod uwagę, że silniki BMW są bardzo energetyczne czyli bardzo dobrze utrzymują ciepło.

No nie wydaje mi się, skoro skala jest od 50 stopni a on np po 2 dniach stania po odpaleniu pokazuje zaraz 80

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ok, a więc tak. Po przekopywaniu multum stron internetu natrafiliśmy przypadkiem na firme, która wyprodukowała tarcze zegarów :shock:

Robi ona na zamówienie różności, a takowy komplet tarcz zegarów to koszt 200 Euro :duh: :mad2:

Nie wiem po co komu i na jaki ........ no ale skoro juz ktos tak sobie wcześniej zmienił to ok.

Teraz rodzi sie pytanie :roll: (znalazłem firme kodującą zegary która opisywała takowe problemy identyczne jak moje)

czy jesli uda się zakodowac (skalibrować) zegary to np po wymianie aku będę musiał powtórzyć czynnośc, czy jest to trwałe.

No i jaki w Polsce jest koszt takiej usługi (w przybliżeniiu)