Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

od niedawna jestem posiadaczem bmw x3 xdrive 2.0 d 130 kW 177 KM z 2007 r. Kod silnika: N47D20A. Przymierzam się do zakupu i wymiany oleju. Wiem, że BMW rekomedowało Castrol 5W30 spełniający normę BMW LongLife-04 jednakże jest kilka rodzajów o tej lepkości (M, C3, BMW LL-04 itd.). Jaki mam wybrać? Który będzie najlepszy? Aktualnie od 3 tyś. LQUID MOLY wlany jeszcze przez poprzedniego właściciela również 5W30 który do mnie nie przemawia, wcześniej Castrol 5W30 ale nie wiem który. Auto 189 tyś. kilometrów. Moje przeloty to 85% krótkie trasy rzędu 20-40 km, 15% dłuższa trasa. Uprzejmie proszę o rady.

Pozdrawiam,

BB

Opublikowano

Wiesz co, dam Ci radę. Nie podchodź do tego auta jakby to było jajko.

Wlej normalny olej 5W30 (bo pewnie taki masz w instrukcji obsługi auta) np. MOTUL x-clean+ (użytkuję go od zawsze) lub coś z tej półki i nie wymyślaj sobie kłopotów na siłę.

Unikaj Castroli, Shell`ów i innych tych pseudo marketingowych badziewi.

Opublikowano
Dzięki za radę Breras. Chyba rzeczywiście dam sobie spokój z Castrolem bo są bardzo skrajne opinie począwszy od hura zachwalania po omijanie szerokim łukiem. A może ma ktoś spostrzeżenia dot. orginalnego oleju BMW TwinPower Turbo LL-04 5W-30? Warto?
Opublikowano
Dzięki za radę Breras. Chyba rzeczywiście dam sobie spokój z Castrolem bo są bardzo skrajne opinie począwszy od hura zachwalania po omijanie szerokim łukiem. A może ma ktoś spostrzeżenia dot. orginalnego oleju BMW TwinPower Turbo LL-04 5W-30? Warto?

BMW Twin Power Turbo to nic innego jak......Olej Shell w butelce BMW.Shell ma umowe z BMW

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
A może ma ktoś spostrzeżenia dot. orginalnego oleju BMW TwinPower Turbo LL-04 5W-30? Warto?

Nie warto!

Shell po prostu dużo zapłacił koncernowi BMW aby wyprzeć stamtąd Castrola i nic poza tym.

Oczywiście musiał powstać olej "dedykowany do BMW", który jest niczym innym jak typowym marketingiem.

Kiedyś miałem w rękach Castrol 5W30 i Castrol 5W30 Aproved by BMW, różnica w cenie prawie 50 PLN za litr a specyfikacja techniczna prawie identyczna.

Nie jest to warte przepłacania.

Zalej MOTUL 5W30 X-Clean + i niczym się nie przejmuj.

• Lubię to 1