Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesc mam problem w bmw a mianowicie caly czas mam wypadanie zapłonu na 5 cylindrze swiece man zalozone nowe cewki zmienialem miejscami I za kazdym razem bylo to samo w trakcie dodawania gazu czuc przerywanie a po ostrym dodaniu gazu nierowno chodzi lecz po zatrzymaniu zgaszeniu I odpaleniu wszystko wraca do normy prosze o podpowiedz gdzie szukac przyczyny
Opublikowano

Świec nie wymienia się w ciemno, zamienia się je miejscami tak jak to zrobiłeś z cewkami kasuje się błąd i sprawdza czy przeskoczy na inny cylinder.

Przerabialem to w moim aucie. Na YT jest pełno filmów odnośnie M54 i problemów z wypadaniem zapłonu.

Najlepiej to by było podłączyć pod kompa i w live data sprawdzić korekty paliwowe czy jest bogato czy biednie wtedy było by łatwiej poszukać.

Zacznij od sprawdzenia szczelności układu dolotowego bo to standard w M54 że ciągnie gdzieś dużo lewego powietrza i jest zła mieszanka wtedy wywala "czeka".

Można to zrobić w prosty sposób dymem z ćmika są filmy jak to zrobić.

Jak już to zrobisz to następne w kolejności jest zawór DISa trzeba go wyjąć i zobaczyc czy klapka działa bo to on rozdziela przepływ powietrza w kolektorze ssącym.

Aha od razu warto wymienić oring DISy

Następny możliwy babol to wtryskiwacz na 5 cyl trzeba go przełożyć na inny cyl np na 2 i sprawdzić czy wypadnie na dwójce.

Później to przepływomierz trzeba sprawdzić tzn podnienic na inny od kogoś lub kupić nowy z netu zawsze masz 14 dni aby oddać. Choć to mało prawdopodobne.

Chyba ostatnia rzecz to wymiana rególatora ciśnienia paliwa w zbiorniku paliwa co idzie bardzo łatwo sprawdzić wystarczy wpiąć się manometrem w listwę i sprawdzić jakie jest cisnienie paliwa jak silnik chodzi i czy trzyma cisnienie po zgaszeniu.

Pozdo miłej zabawy

Jak poszukasz moje posty to znajdziesz bo niektóre rzecz odpisywałem na forum.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8