Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest sporo instrukcji w necie dotyczących kodowania różnych funkcji w modułach bmw. Czasem są dokładne opisy, czasem „bicie piany” w temacie dasię - niedasię.

Mam klika pytań pomysłów może uda się zebrać trochę kodowań...

1. Światła. Znany jest sposób kodowania DRL. Wtedy długie świecą jako DRL, natomiast w pozycji auto przełącznika świateł włączają się światła mijania jak robi się ciemno.

Pytanie - jak zakodować moduł aby nie było świateł DRL ale światła mijania (przy włączniku w pozycji A) włączały się gdy zrobi się ciemniej? Takie standardowe ustawienie na kraje gdzie nie trzeba w dzień świecić.

2. Czy jest możliwe (i jak) kodowanie centralnego zamka aby po jednokrotnym naciśnięciu pilota otwierały się tylko drzwi kierowcy a pozostałe dopiero po drugim naciśnięciu?

3. Jak zakodować centralny zamek aby po odryglowaniu z pilota, jeśli drzwi nie zostaną otwarte to ryglował się po pewnym czasie automatycznie (na wypadek przypadkowego odryglowania zamka).

4. Składanie lusterek po zamknięciu pilotem? Możliwe? Ponoć tak, tylko jak?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odpowiem bez podawania przykładu jak i co ustawić bo nie pamiętam a wiem, że takie opcje są do ustawienia ponieważ sam je trafiłem w opisach/pliku kodowania:

1. da się dla aut wyposażonych w automatyczne światła mijania i sensor deszczu, jest filmik na youtube z prezentacją jak to działa,

2. da się,

3. da się

4, ponoć nie da się

Opublikowano
Nie da się ukryć że trzeba się zaprzyjaźnić z ncs expertem oraz z dummy, tak jak będziesz czytać opisy to będziesz wiedział co gdzie zmienić.
Opublikowano

No to właśnie chciałem tutaj, w jednym miejscu taką mini bazę kodowania zrobić. Ustawienia przetestowane w BMW.

Może zacznę, co sprawdziłem.

1. Ustawienia działania świateł mijania w pozycji przełącznika w pozycji AUTO. W dzień żadne światła nie świecą, po zmroku (musi być czujnik zmierzchu w samochodzie) włączają się światła mijania.

Moduł: LCM

TAGFAHRLICHT_ECE

nicht_aktiv

Jeśli jest aktiv, to światła mijania włączają się po włączeniu zapłonu i świecą cały czas. Opcja dobra dla osób, które chcą dołożyć dodatkowe światła DRL.

2. Światła do jazdy dziennej ze świateł drogowych, które świecą ok. połową mocy.

Moduł: LCM

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_02

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

Jeśli połączymy pkt. 1 z 2 to w pozycji 0 i A będą świecić światła drogowe z połową mocy. Po zmierzchu (w poz. A.) włączą się światła mijania a zgasną DRL (z drogowych).

Nie da się zakodować w e35 opcji aby jako DRL robiły ringi.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Czy ktoś z Was wie co trzeba zmienić w pliku modułu LCM aby wyłączyć sprawdzanie żarówek świateł przeciwmgłowych?