Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem nowym użytkownikiem forum i posiadaczem E91.

Mój problem, jak wielu innych posiadaczy E91 to wibracje nadwozia. Poczytałem wiele wątków, jednakże nie znalazłem rozwiązania. Każdy sobie częściowo poradził, ja jeszcze nie ;/

U mnie drgania budy na postoju i w czasie jazdy. Na postoju szaleje lewarek (ale to już wiem że ten typ tak ma), mrowi kierownica, czuć mrowienia na fotelu, na podłodze.

Dodatkowo wibracje podczas przyspieszania. Tzn im mocniej pedał gazu wciskam, tym bardziej mrowi buda. I czuć to zdecydowanie mocniej, niż na postoju. Kierownica, lewar, fotel, wszystko wibruje. Po godzinie jazdy mam zdrętwiałe ręce :(

Szperając wątki, za sugestiami innych osób wymieniłem już: opony i felgi, poduszki pod skrzynią, poduszki silnika (oryginały z zamazanym logo BMW i z podciśnieniem), koło pasowe (stare było już rozwulkanizowane). Wtryski sprawdzone na kompie, ale na postoju. 2x 0,1 i 2x -0,1.

Jak drgało / wibrowało, tak jest nadal. Kasy już trochę poszło, a efektów brak.

Nie mam już pomysłu, co dalej nie tak. Mój mechanik sprawdzał dwumasę i jest ok. Choć sugeruje, że pracuje prawidłowo, to ona może być przyczyną tych wibracji.

Ktoś mi podpowiedział, by sprawdzić rozrząd, mógł przeskoczyć i to on powoduje wibracje. Prawda to?

W aucie była wymieniona też plecionka, ale pojechałem do tłumikarza, sprawdził i stwierdził, że jest ok. Wydech pracuje prawidłowo. Choć mam wrażenie, mimo że się nie trzęsie, to dotykając go w czasie pracy, że mocno wibruje.

Podpowiedzcie proszę szanowni użytkownicy serii E9x, co jeszcze sprawdzić, co wymienić, bo "radość z jazdy" jest teraz koszmarem z jazdy...