Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam u siebie w E36 check control na komputerze 18 przyciskowym.

Jak kupiłem auto to po przycisnięciu przycisku CHECK wyskakiwało Check Control OK i wiecej nie miałem okazji przetestowac poprawnosci komputera a dokładnie modułu CHECK. Potem auto było w lakierowniu była wyciągana cała wiązka i teraz wszystko działa w komputerze tak jak powinno, ale po przycisnieciu przycisku CHECK cały wyswietlacz (wszystkie jego punkty) zasiwecają sie tk jakby był test wyswietlacza i po około 4-5 sekundach gasnie wszystko. Funkcje ukryte komputera wszystko działa. Wczesniej jakis czas temu skonczył mi sie płyn w spryskiwaczach i nic nie pokazuje pomyslałem moze akurat nie ma tam czujnika pod zbiorniczek spryskiwaczy, bo moze to kombinowany komputer, ale co to moze byc, że tak cały sie zapala wyświetlacz, kiedy wczesniej było Check Control Ok i to ponoc prawidłowy kompunikat przy działającym module Check Control.

Dzwoniłem przed chwilą do mechanika, który to robił mówiac mu o tym, że wczeniej było tak, a teraz jest tak i czy wszytstko połaczył prawidłowo. Powiedział mi, że nie ma mozliwosci innego połaczenia. Powiedział, że moze potrzebuje on podłaczenia komputera i resetu, bo po rozebraniu moze nie widzieć systemu. Dodam ze gosciu nie jest z pierwszej łapanki naprawia tam na warsztacie nowe modele bemki np. 740i, X5, 530i

Opublikowano

Gdzies juz o tym pisalem (mialem ten sam problem, 2 dni po zamontowaniu pelnego OBC) wyskakiwalo tak jak u Ciebie: Check Control Inact. see Owers Manual ewentualnie po niemiecku: Check Control Inaktiv-Betriebsanleitung. U mnie pomoglo spsikanie kostek przy OBC KONTAKTOLem, po tym zabiegu komunikatu takiego juz nie widzialem :D ewentualnie moze byc blad gdzies w polaczeniach.

PZDR

Opublikowano

Probowales odlaczyc kostki i podlaczyc na nowo ewentualnie zresetowac kompa ?? Wydaje mi sie ze cos z polaczeniami :doh:

Nie wiem gdzie znajduje sie ten modul (Checka juz mialem), nigdy nie mialem z tym problemow oprocz opisanego wyzej.

Opublikowano

Byłem przed chwilą w aucie odłaczałem i podłaczałem go chyba z 10 razy.

nic nie pomoglo, robiłem tez reset programem 21 i tez nic.

Patrzyłem pod maską i w chłodnicy nie mam czujnika poziomu płynu, na dole w czarnym plastryku jest wkrecona niebieska sruba na krzyzak, a z boku wystaje kawałek też niebieskiego plastykowego kwadracika tak jakby od tej sruby albo z dołu juz nie pamietam. W zbiorniczku od spryskiwaczy tez nic nie ma oprócz pompki.

Dam sobie głowe uciąc, ze jak go kupowałem to po wcisnieciu Check wyskakiwało na około dwie sekundy napis Check OK. Nie mogłem tego widziec w innej E36, bo nie wisziałem tego modułu jeszcze w E36 żadnej wiec nie wymysliłem sobie ze tak ma byc. Czytać o tym tez nie czytałem dopiero pózniej, a najpier widziałem to u siebie. Jeszcze sie zastanawiałem dlaczego pisze Check OK jak nie ma płynu w spryskiwaczach.

Wkoncu wyłaczyłem go tak jak był wczesniej po odebraniu z warsztatu w programie 11 Enhait 1 na 04.

Musze sie dowiedziec gdzie znajduje sie moduł Check Control wtedy bedzie wszystko jasne.

Komputer jest podłaczany dwoma kostkami i nie widac zeby były dorabiane. Juz sam nie wiem jak sie przrekonac ze nie miałem urojen z tym Check-iem i ze on tam jrest tylko cos jest sknocone

Opublikowano
ja dzis na chlodnicy sprawdzalem i powinien byc czujnik pod zbiorniczkiem na wode od chlodnicy. kabelki ida razem z wiazka od halogenu od strony kierowcy. Mi sie urwal jakims nieszczesliwym trafem i od razu zostalo to wyswietlone na kompie Betriebsanleitung o ile pamietam. Oczywiscie Kuhlprufen tez pisalo zeby plyn uzupelnic. Sprobuj sprawdzic i wloz spalona zarowke w miejsce swiatla stopu. Powinno wyskoczyc Bremslicht defekt. W sumie to juz ci mowilem na gg :D Jesli nie wyskoczy info tzn ze cos nie dziala.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

To nic nie da. Zreszta po co spaloną wystarczy wyjac zarówke bedzie widział jakby była spalona. Wyswiwetla mi napis ze jest nieaktywny Check

Przypomniałem sobie ze przy składaniu okazało sie ze są wolne dwie pary kabli i sa one teraz zwiniete i nie podłaczone jeden długi zakonczony wtyczką szarą albo białą wygląd jak halogenowa druga para nie ma wtyczki moze ktos obcioł i tak teraz mysle moze to od checka (jedna do chłodnicy druga do spryskiwaczy).

Potrzebuje zeby mi ktos zrobił zdjecie tych czujników na chłodnicy i w zbiorniczku spryskiwaczy jak sa podłaczone zebym widział jak one wygladają i ich wtyczki. Drugie pytanie czy ktos moze odłaczyc swoje wtyczki i zobacZyc jak sie zachowa Check Control. Czy bedzie wyswietlał tak jakby był brak płynów czy ze wszystko jest ok.

Wątpie, że one wczesniej były podłaczone a check ok wyswietlało mysle ze bez tych czujników pokazywało ok

Opublikowano

no wiec tak: na 1 zdjeciu jest czujnnik na zbiorniczku z woda

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img136.imageshack.us/img136/6227/11wp2.jpg

2 i 3 zdjecie pokazuje czujnik poziomu plynu w chlodnicy. Wiazka do tego czujnika idzie razem z wiazka z halogenu. Na moich zdejciach jest urwany kabelek. Z drugiej strony chlodnicy jest czujnik temperatury.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img136.imageshack.us/img136/4755/22os4.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img205.imageshack.us/img205/5580/33yu7.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Szukałem dzisiaj modułu Check Control i nie moge go nigdzie znalezc. Zdjełem cała osłone kierownicy znajdującą sie nad nogami kierowcy, do tego zdjełem osłone głosniką ze stopką na lewą noge i nie ma zadnego modułu same wiazki, gong wontowany w osłone, kilka przekazników, i jeden jedyny mały moduł na dwie wtyczki ale 2 bądź 3 pinowe jedna czarna druga biała moduł mały z czarnego plastyku ale pisze na nim cos ABS. Nie wiem gdzie powinienem go zlokalizowac.

Kos jest pewny gdzie sie to znajduje w 323i Coupe 1995 r ???, moze za schowkiem ?

Dzieki Risto za fotki

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

a jak odblokowac w tym obc check control bo wczesniej tez mi dzialalo a teraz juz nie pokazuje tylko caly czas check control ok stalo sie to po tym jak zostal odlaczony ten komputer lub akumulator

http://img209.imageshack.us/img209/2290/191151633ed6.jpg