Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Dziś po sprzątaniu mojej e61 525i chciałem odjechać spod garażu i… samochód nie zapalił, w pierwszej kolejności wyskoczył błąd koloru żółtego (przekreślony kluczyk) następnie pojawił się błąd kolor czerwonego (samochód na podnośniku? Tu wyczytałem, że chodzi o problem z zapłonem), ale to nie koniec! Po kilku próbach udało się uruchomić samochód i przejechać próbną rundę, wszystkie błędy zniknęły. Po godzinie ponownie chcąc ruszyć samochodem z miejsca zablokowała się stacyjka i kierownica - tak nietety zostało do tej pory… samochód jest unieruchomiony, nie idzie przekręcić kluczyka. Wszystkie tematy na forach przejrzane, jutro na pewno elektromechanik, ale może ktoś na grupie miał podobny pomysł i podsunie jakieś rozwiązanie problemu? Zależy mi na czasie bo od jutra zaczynam urlop, auto ogarnięte, rzeczy zapakowane, ale.. no właśnie..

Pacjent BMW e61, 525i przed lift 2005 rok, stacyjka na kluczyk jak w załączonym zdjęciu.
 :mad2:

Kluczyk nie jest wytarty, ponieważ normalnie otwiera drzwi od strony kierowcy, probowałem również odpiąć aku i odczekać, ale nic. :duh:

71_1286630512.jpg

Pozdrawiam i liczę na pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz skręconych kół przypadkiem? Czasami tak się robi, że jak blokada kierownicy złapie przy skręconych kołach to zakleszczy się tak, że nie można przekręcić kluczyka. Trzeba wtedy dokręcić kierownicę bardziej żeby zwolnić nacisk na blokadę i dopiero przekręcić kluczyk. Mam tak często bo parkuję zawsze ze skręconymi kołami, żeby zmusić tych parkujących obok do parkowania w większym odstępie. :wink:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli chodzi o błędy kluczyka to spróbuj najpierw popukac kluczem np w wajche od ręcznego i zobacz czy odpali

Jeżeli tak to zimne luty na płytce w kluczyku tak samo było u mnie

Trzeba rozciac kluczyk i oddać do wygrzania płytkę mi pomogło chodzi już 2 rok