Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

2-3 tygodnie temu zakupiłem E46 (320Dc) 2004 rocznik.

Cena 2,5k funtów (wszyscy mówią że mega dużo ale stan karoserji i wnętrza igła + na liczniku zaledwie 80 tyś mil - udokumentowane) - pierwsze pytanie czy naprawde w tym przypadku przepłaciłem?

Dzisiaj autko poszło do warsztatu na wymiankę wszystkich płynów, oleji i filtrów + przegląd.

Serwis poleca mi wymiankę wszystkich tarcz i klocków (ale bez ciśnień) - prosiłbym o podrzucenie czegoś godnego polecenia - mogą byc zamienniki.

Oprócz tego mechanicy doznali szoku gdy zaczeli oglądać rure katalizatora i łącznik...

BGI6kJj.jpg OBTuo1j.jpg

Nie jestem specem od aut, wiec poprosiłem o wycene - po rozmowie z dostawcami czesci pokazali mi zdjecie ze moga zamówić taki "zestaw" (zdjecie znalazlem teraz na ebayu - calosc 80f)

s-l1600.jpg

100f - za nowy zestaw wraz z katalizatorem (zamiennik)

50f - za robocizne (sama wymiana, spawanie nie potrzebne)

powiedzieli mi ze jest to powód przez który auto tak dudni i wibruje bo niema tam amortyzacji i cała rura wibruje na szkielet auta...

Pytanie nr 1 : w przyszlym tygodniu musze przejechac tym autem okolo 300 mil... czy z moge sie poruszać z "takim czyms" (juz przejechalem dobre 150 bez problemow)

Pytanie nr 2 : czytalem inne posty i widzialem ze jest tez opcja zamówienia samego łącznika i "zespawanie" całości (łączniki są za 20f) lub łącznik z zaciskami (bez spawania - nie wiem jak to sie sprawdza)

gam2Tij.jpg

Pytanie nr 3 : czy cena za wymiane nie jest zbyt wygórowana z robocizna moze byc ciezko stwierdzic gdyz jest to Anglia, natomiast same czesci?

Pytanie nr 4 : co osobiscie poleciacie? wymiane calego ukladu? czy dokupienie łącznika ze spawaniem lub dokupienie łącznika z zaciskami?

Z góry bardzo dziekuje za pomoc i porady.

Pozdrawiam,

Skypr

Edytowane przez skypr
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana samego złącza elastycznego, oczywiście spawanie wchodzi w grę. Tarcze polecam ate, klocki ate ceramic, do połowy klocka praktycznie nie pylą a to spore ułatwienie przy myciu. Jak jeździsz trochę ostrzej to polecam tarcze ate pd (nacinane).

Dopisz 320cd do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniałem łącznik elastyczny w zeszłym tygodniu. Pojechałem do kolesia od tłumików i po 1.5h wszystko było gotowe. Koszt całkowity 250 zł. Nastała cisza:) Możesz tak jeździć tylko będzie dudnić.