Skocz do zawartości

BMW F11 520xd Poszarpywanie podczas ostrego przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu zauważyłem delikatne poszarpywania podczas przyspieszania. Dzieje się to tylko gdy przyspieszam z pełną mocą. Wrażenie jest taki jakby kilka razy zaingerowała kontrola trakcji lub chwilowo nie dostawał paliwa. Są to naprawdę delikatne 2 lub 3 poszarpnięcia które dopiero są tak naprawdę odczówalne gdy auto jest załadowanie. Jeżdżąc na pusto jest to tak delikatne że ledwo zauważalne. Czytałem kilka podobnych tematów i pada na x-drive. Zauważyłem to tak naprawdę krótko (ok 500km) po zmianie opon które były dołączone do auta. Ciśnienie w oponach takie jak na słupku 2.2 przód i 2.5 tył, wyważone. Opony w miarę równo zużytr z 2015 roku ok 6mm bieżnika.

Dodam że jakieś 400km przejechałem na delikatnie skrzywionych tarczach hamulcowych. Czy mogło to spowodować uszkodzenie skrzynki rozdzielczej czy raczej szukać przyczyny w oponach? Dodam że opony to Bridgestone run flat ale jak dla mnie są jakieś dziwne. Jest to mój pierwszy kontakt z run flatami ale wydaje mi się że mega hałasują, delikatnie nawet powiedziałbym że buczą. Na zimowkach run flat było o wiele ciszej...

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zmień koła a jak nie pomoże to wymień olej w skrzynce xdrive.
Opublikowano
Zmieniłem opony na zimowe. Przejechałem dzisiaj jakieś 70 km z pedałem w podłodze gdzie się spotkamy tylko dało. Efekt ani jednego szarpniecia z napędu przez cały czas :mrgreen: Dzięki wielkie Kruku :cool2:
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Super :) Dlatego zawsze warto zacząć od najprostszej diagnozy .