Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po podłączeniu pod komputer mojego x-a wywala błąd o uszkodzeniu sondy lambda i uszkodzeniu 6 świec żarowych. Błąd świec to stawiam na sterownik świec żarowych bo świece są dobre. Ale błąd uszkodzenia podgrzewacze sondy lambda gdzie nie widzę nigdzie sondy w swoim samochodzie to już inny temat.

Mają te dwa błędy coś że sobą wspólnego? Gdzie w moim aucie znajduje się sonda lambda? W wydechu jest tylko czujnik temperatury spalin, czy to.on pełni rolę sondy lambda? Dodam że kupiłem x5-tke z uszkodzonym silnikiem, silnik wymieniony, błędy te były również na starym silniku. Pozdrawiam.

Opublikowano
Faktycznie jest od razu za turbiną. Została wyłączona z komputera. Jeszcze jedno pytanie, jakie zadanie spełnia ta sonda lambda? Czy to jak w benzynie, reguluje dawkę paliwa z powietrzem czy tylko jest związana z dpfem, bo aktualnie mam usunięty dpf i sondę lambda, czy ewentualnie będzie to miało wpływ na spalanie?
Opublikowano
z tego co się orientuję to sonda w dizlu pilnuje czystości spalin jakie trafiają do dpfa żeby za szybko się nie zapchał
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

czesc

mam takie pytanie nie mam po przekreceniu kluczyka w stacyjce na czek controlu ikonki pomaranczowej silnika (check engine) fabrycznie nie mam dpfa wiec pytanie czy w ogole bede miec podpiete to pod jakis czujnik ta ikonke? czy mam sandy lambda jesli nie mam dpfu? mam 3.0 deasla

z tego co się orientuję to sonda w dizlu pilnuje czystości spalin jakie trafiają do dpfa żeby za szybko się nie zapchał