Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam 320d 163 km że skrzynią manualną, napędem tylko na tylną oś.

Chciał bym wymienić olej w skrzyni oraz w tylnym moście . Tu pojawia się problem bo wiem jak to zrobić, ale nie wiem jaki olej mam tam wlać. O ile informacji, zestawów itp do automatu jest multum, to do manuala nie mogę nic konkretnego znaleźć.

Jaki zastosować olej do skrzynie - pro,czy może jakiś zamiennik ? Jeśli zamiennik to jaki valvoline, motul, millers? Proszę o konkretne oznaczenie. Jakie normy ma spełniać ? W jednym miejscu znajduje MTF ML 3 w innym ML5. Sam nie wiem i nie ogarniam.

Jaki olej do mostu - tak samo jak wyżej. Do dyfra znalazłem informacje że ma być norma SAF-XO

Czyli np https://allegro.pl/oferta/castrol-syntrax-longlife-75w90-saf-xo-1l-bmw-7475115655?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Opublikowano
Chciał bym wymienić olej w skrzyni oraz w tylnym moście . Tu pojawia się problem bo wiem jak to zrobić, ale nie wiem jaki olej mam tam wlać. O ile informacji, zestawów itp do automatu jest multum, to do manuala nie mogę nic konkretnego znaleźć.

że k.... co !? :duh:

Panie Łaskawy, wszystkie niezbędne informacje uzyskasz Pan w instrukcji obsługi auta lub w doborze płynów eksploatacyjnych na stronach producentów np. "motul.pl"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bluźnierstwa Cię dowartościowują. Żenada.

Opublikowano

Panie Łaskawy.

W instrukcji jest owszem o oleju i zamiennikach ale silnikowym - o oleju skrzyni biegów nie znalazłem ani słowa. Zarówno w tej ksiązeczkowej, jak i w elektronicznej w samochodzie.

Co do kart doborowych na stronach producentów- "spełnia wymagania BMW MTF LT-3" noc mi to nie mówi bo przy innym oleju jest info o normie LT- 5. Żadna mi nic nie mówi i nie wiem jaka dla f30 ma być spełniona. (Wiem że W E34 była LT5 ale mam F30).

Opublikowano

Bluźnierstwa Cię dowartościowują. Żenada.

:cool2:

Opublikowano
Panie Łaskawy.

W instrukcji jest owszem o oleju i zamiennikach ale silnikowym - o oleju skrzyni biegów nie znalazłem ani słowa. Zarówno w tej ksiązeczkowej, jak i w elektronicznej w samochodzie.

Co do kart doborowych na stronach producentów- "spełnia wymagania BMW MTF LT-3" noc mi to nie mówi bo przy innym oleju jest info o normie LT- 5. Żadna mi nic nie mówi i nie wiem jaka dla f30 ma być spełniona. (Wiem że W E34 była LT5 ale mam F30).

Zadzwoń/podjedź do ASO, podasz VIN i Ci powiedzą.

Opublikowano