Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

jako że jestem laikiem opiszę temat najdokładniej jak potrafię.

Posiadam BMW 3 2014 316i. Miesiąc temu pojechał na lawecie do nieautoryzowanwego mechanika BMW. Generalnie silnik gasł po przejechaniu klikuset metrów, delikatnie drgał drążek zmiany biegów.

Na początku zaczęło się od zapalania błędu sondy lambda bez żadnych objawów. Ostatecznie nawet nie chciał odpalić. Check engine zapalał się ale kody błędu

dotyczyły jedynie obłęd sondy lambda. W serwisie zrobiono diagnostykę. Wgrano nowy soft i stwierdzono problem z przekaźnikiem? pompy paliwa. Wyczyszczono kolektor i dano nowe świece. Po tych zabiegach samochód wyjechał z serwisu bez problemów.

Jednak drganie drążka zmiany biegów nie ustało. Do tego po 3 tygodniach (przejechane może z 500 km) samochód zaczął się dławić w czasie jazdy kiedy depnęło się na gaz. Ponad 3000 obrotów zaczynało go szarpać przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Na niskich obrotach nie było to tak wyczuwalne. Objawy nie istniały na biegu jałowym a jedynie w czasie jazdy. Check engine zapalał się ale zgłaszany błąd dotyczył ponownie tylko problemu z sondą. Diagnostyka w serwisie wykazała że samochód nie pali na jednym z cylindrów. Wymieniono wypaloną cewkę ale to nic nie dało. Wtryskiwacze sprawne,kable do cewki, ciśnienie w silniku też. Diagnoza - zepsuty komputer. Naprawa ponad 7k.

Dostałem informację że w tym modelu F30 komputer jest nie do naprawy i jedyna opcja to wymiana na nowy + kodowanie. Wstawienie używanego nie wchodzi w grę. Najbardziej boli to że samochód ma raptem 79k przebiegu i jestem jego pierwszym właścicielem. Czy faktycznie BMW w modelach F poszło już tak daleko że nie da się naprawić komputera ani wymienić na używkę z klonowaniem softu?

Może ktoś zna jakiego elektronika, który realizuje takie naprawy z południa Polski?

Pozdrawiam,

M