Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój polift po vinie ma business CD + CD Changer / Provisions for CD Changer, jednak poprzedni właściciel zamarzył sobie radio JVC. Chciałbym powrócić do fabryki, czyli Business CD + MID.

Kupiłem radio Alpine CD53 i MID, podłączam i kupa ..... mogę tylko ustawić godzinę i datę. Jak wcisnę "eject" na radio to słychać jak mieli.

Na grupie ktoś mi napisał, że przy takim powrocie z innego radia (niefabrycznego) muszę od nowa je zakodować. Prawda to ? Ktoś miał podobny przypadek ? Nigdy nic nie kodowałem, więc pewnie poszukam kogoś z Warszawy kto mi to zrobi, ale też nie chciałbym płacić za kodowanie jak jest to niepotrzebne.

Jeśli jest tu jakaś dobra dusza z Warszawy to chętnie sprawdziłbym moje graty czy działają w innym aucie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te radia nie wymagają kodowania , a grup na srajbuku nawet nie będę komentował.

Jeżeli możesz ustawić godzinę i datę to znaczy że MID ma połączenie z licznikiem, jest ok. Jeżeli radio nie reaguje, to albo jest uszkodzone (mało prawdopodobne ) albo brak połączenia I-Bus między MID-em a radiem.

Należy połączyć 4 pin MID-a z 7 pinem radia jeśli ma okrągłe piny, albo z 9 pinem radia jeśli ma płaskie piny

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopuję temat bo w wakacje już nie miałem czasu, potem temont w domu i pół roku zleciało jak z bicza trzasnął.

Wygrzebałem jeszcze raz radio i kabelki. Znalezłem jakiś dodatkowy przewód zakończony z jednej strony wtyczką która wchodzi w tę dużą kostkę w blok B, pod wtyczką 16 pin. Natomiast drugi koniec schowany był głębiej i zakończony jest wtyczką jak na zdjęciu poniżej:

Zdjęcia

Nie wiem czy to ma duże znaczenie, ale po VIN auto miało radio Business CD, ale poprzedni właściciel zdemontował je. Kupując auto dostałem luzem Business CD Alpiny CD53 i do tego MID z BC, telefon i AUDIO. W mojej bieda wersji auta nie mam tych funkcji. Wydaje mi się, że fabrycznie było zasosowany najprostszy wariant panelu MID.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta wtyczka jest nieważna, sprawdz na wtyczce radia czy masz

stały plus na pinie 15

plus po stacyjce na pinie 16

i czy jest przejście między 9 pinem radia a 4 pinem mida.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To połącz te dwa piny kawałkiem przewodu.