Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem bawarke i mam pewien problem.

BMW e91 318d 143ps 2009r lift.

Najpierw po odpaleniu na biegu jałowym blokowało na 2500 obrotów i nie chcialo pójść dalej jak by coś trzymało. Teraz jest ok, obroty idą do końca

Ale auto nie przyspiesza tak jak powinno. Czuję, że brakuje mu takiego wiekszego kopa. Turbina nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków.

Zczytalem Delphi i wyszedł jeden błąd i świeci check na wyświetlaczu.

Nr błędu 4933

Jak doczytałem to duzo osób pisze o EGR.

Mam tą wersję z chłodzeniem.

Co sprawdzić w pierwszej kolejności? Wyczyścić zawór egr? Czy moge ten wężyk z płynem chłodniczym scisnac żeby płyn nie wyciekl, jest to możliwe?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Egr wyciągłem, ale nie wygląda najgorzej myślałem, że będzie jakiś nagar ale wygląda ok. Za co się zabrać panowie? Wyczyścić, złożyć z powrotem? Czy pomyśleć nad jego wymiana?

Może sprawdzić jakieś czujniki? Co jeszcze mogę przeswietlic? Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdź dobrze sterownik/nastawnik turbo zmienną geometrię. Taki brak mocy może być spowodowany jego wadliwym działaniem. Odpal apke btool i sprawdź podczas jazdy ile mbar ładuje turbo co wskazuje przepływka oraz korekty wtryskiwaczy. Jesli turbo nie będzie ładować poprawnie będziesz miał właśnie takie spadki mocy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Mogę sprawdzić inpą? Nie posiadam btool. Sprawdzę te rzeczy i przedstawię to ocenisz czy jest ok.

Pozdrawiam

Jak sprawdzić czy to wina nastawnika, sterownika turbiny?

Opublikowano

Witam. Ponownie. Odpialem egr, wyczyscilem ale nic tam nie było. Odpiąłem przepływke, przejechałem się i jest to samo.

Podłączyłem inpe i luftmasse soll pokazuje 1268 cały czas z wykrzyknikiem i nic tam się nie zmienia. Ale czytałem że to może byc wina inpy. Nie wiem co wy na to..

Następnie na inpie zczytalem błędy to tam pojawia się błąd 480a czyli od dpfu, czytałem że możliwe że czujnik ciśnienia spalin jest uszkodzony i nie dochodzi do wypalenia. Które wartości podać by stwierdzić jego działa prawidłowe bądź nie?

Opublikowano

480a informuje o mocnym zapełnieniu filtra.

Pobierz sobie iste to jest bardzo rozbudowany program jest po polsku i wszystko powinieneś sprawdzić. Test doładowania itp

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk