Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze was o pomoc zakupiłem sobie ostatnio autko e-36 compact ale bez radia pomocy niech mi ktoś wyjaśni jaki kabel jest do czego wiem jakie kolory są na głośniki ale jakie znaczenie maja następujące kable

czrno biały(cieniutki),

szaro czerwony(cieniutki)

biały(cieniutki)

biało brązowy(cieniutki)

niebieski (gruby)

i mam jeszcze jedno pytanie jak moge podłączyć radio aby nie restetowały mi się zapisane ustawienia oraz aby radio chodziło nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki?

Dziękuje pozdrawiam

Opublikowano

czarno biały - do zestawu wskaźników, głośność zależna od prędkości jazdy

szaro czerwony - do wewnętrznego układu lamp, podświetlenie

biały - do wzmacniacza antenowego, ma się tam pojawić + po załączeniu radia

biało brązowy - do układu telefonu komórkowego

niebieski - brak danych

Radio potrzebuje dwa plusy, jeden do zasilania a drugi do pamieci i jeżeli chcesz żeby działało cały czas i zapamiętywało ustawienia to musisz podłączyć oba te plusy do jednego stałego plusa, a z tych kabelków co podałeś to podłącz tylko biały a reszte najlepiej zaizoluj :cool2:

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
.... jeżeli chcesz żeby działało cały czas i zapamiętywało ustawienia to musisz podłączyć oba te plusy do jednego stałego plusa, a z tych kabelków co podałeś to podłącz tylko biały a reszte najlepiej zaizoluj :cool2:

pierwsze slysze o tym zapamietywaniu ze tak wlasnie musi byc. Jesli kolega chce zeby kluczykiem sie radyjko wlaczalo to nie moze dwoch kabelkow do jednego plusa podepiac. I wcale mu sie nic z pamieci nie zgubi. Masz 50% racji bo to jeden ze sposobow...

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

risto ale kolega cinek22 napisał że:

mam jeszcze jedno pytanie jak moge podłączyć radio aby nie restetowały mi się zapisane ustawienia oraz aby radio chodziło nawet po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki?

No i nie wiadomo wsumie o jakie radio tu chodzi. Ale zdecydowana większość radii ma właśnie plusa do podtrzymywania pamięci (stały), oraz plusa do zasilania reszty radia, który podpina się w zależności od potrzeb, czyli albo po załączonej stacyjce, albo na stałe (tak jak tutaj kolega chce podłączyć). Ale są i radia bez podtrzymania pamięci, mam nawet takiego starszego Blaupunkta, który po ponad roku leżenia bez zasilania ma w sobie zapamiętane ustawione fale itp. Pozdrawiam.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg