Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Kilka miesięcy temu zrobiłem przegląd silnika pod wzgędlem wycieków.

Znalazłem coś ale ciezko było zlokalizować źródło - może to nie wyciek ale tak jakby "pocenie" się. Wtedy wyczyściłem na ile było to możliwe.

Wczoraj nastepna kontrola i nadal mam np przewód który leci od alternatora do rozrusznika oraz węzyk z paliwem całe są w jednym miejsciu zalane czarnym olejem ( pisze olej bo nie wiem dokładnie co to jest) . Napewno kapie coś z góry.

Poniżej zdjecia gdzie znalazłem te wycieki - ten gruby wąż jest od chłodznicy i to pod tym wężem ( na jednym i drugim końcu ) robią sie te zabrudzenia.

wyciek1.jpg

wyciek2.jpg

Opublikowano

dzięki,

Poczytałem i może byc to turbo albo odma. Odma raczej nie wymieniana od nowości 180tys km przebiegu.

Moze najpierw skupie sie na odmie i ja wymienie jak nadal będzie widoczne pocenie to zajmę sie turbiną.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Faktycznie było to turbo czymy może coś innego?

Dla mnie to trochę dziwne że tylko węże z jednej strony są zapocone, a nie przy turbine.

A jeśli chodzi o odme to nawet puszcza olej po wymianie pokrywy zaworów. Wiem bo tyle co wymieniłem. Jest źle skonstruowana. I wyciek się pojawia z tego wezyka ciękiego zaraz za pokrywa, który łączy się z dolotem do turbiny. Co skutkuje zalaniem całej turbiny i węży łącznie z IC. Ja gumę wraz ze sprężyna w odmie odwrocilem.(potem wrzucę zdjęcia) zobaczę czy coś się zmieni. Turbo oczywiście mam dobre a mimo to wszystko jest w oleju.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam, turbinę możesz sprawdzić czy nie ma luzów na osi. To pocenie się na łączach to normalka przy tym przebiegu. W układzie dolotowym krążą opary z odmy i uszczelniaczy. Na zdjęciach ewidentnie puściły uszczelnienia na połączeniach. Zdjąć umyć i dać nowe.