Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wymieniłem dzisiaj termostat i : przy dokręcaniu śrubek obudowy niestety jedną ukręciłem :duh: . Po odpaleniu zaczęło spod obudowy cieknąc niestety, toteż pokryłem tąże obudowe silikonem, który sie używa zamiast uszczelek. Moje pytanie brzmi czy to wystarczy aby nie ciekło???czy wystarczą 2 śrubki?? Termostat wydzierałem już któryś raz z kolei i pamiętam ze kiedy robilem to poraz pierwszy tej jednej śrubki też nie było i nie było przecieków żadnych. Dzięki z góry za opinie
Pozdrawiam !!!
Opublikowano

Witam.

Moim skromnym zdaniem, lepszym rozwiązaniem będzie jednak znalezienie sposobu na wkręcenie tej trzeciej śrubki.

Jeżeli uszkodziłeś gwint wewnątrz otworu to spróbuj poprawić go gwintownikiem i wkręć ostrożnie nową śrubę.

Pozdrawiam
Opublikowano
Gwint jest ok. Ukręcona śrubka wystaje 3mm ale za cholere nie idzie jej wykręcic. Może przyspawam inną śrube i spróbuje tak odkręcic? Ale z drugiej strony nie bardzo mi sie widzi spawanie po silniku....
Pozdrawiam !!!
Opublikowano

Podam Ci pewien sposób, który wielokrotnie używamy w pracy.

Fakt, faktem, że śrubka od obudowy termostatu jest małej średnicy i może to być niemożliwe, ale spróbuj małym wiertełkiem wywiercić otwór i płaskim śrubokretem odkręcić to co pozostanie. Wiele razy udawało się wykręcać tak urwane śruby.

Są jeszcze takie komplety wkrętów właśnie do takich celów, które mają lewostronny gwint i wkreca się je w wywiercony otwór, ale tym pewnie nie dysponujesz.

Pozdrawiam
Opublikowano
Przyspawaj do śruby prostopadle inną śrubkę ewentualnie jakiś pręt najlepiej migomatem. Przed spawaniem koniecznie odłącz akumulator i nie powinno być problemu
Nera mnie szarpie, jakby mnie ktoś bemką przejechał :)