Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Sprowadziłem sobie w tym roku 335d z USA, rocznik 2011, mam problem, który mam nadzieję uda mi się rozwiązać z waszą pomocą.

Samochód przechodzi w tryb awaryjny i odcina moc. Błąd jaki wyskakuje po podłączeniu do kompa to: 4B81.

Mechanik zasugerował mi, że należy wyczyścić EGR-a, a także przepustnicę, to zrobiłem, lecz nie pomogło. Na zagranicznych forach wyczytałem, że może to być zapchany kolektor ssący, oczywiście wszystko rozkręciłem, był zasyfiony, wyczyściłem, ale błąd nadal powrócił..

Przechodzi w tryb awaryjny wraz z komunikatem o ograniczonej mocy silnika, np zblokuje 5 bieg na skrzyni i cisnę od 1700 obr/min, zaraz po przekroczeniu 2 tys. wyskakuje błąd i odcina moc.

Przy pełnym bucie od zera i zmianie biegów w okolicach 4 tys błąd nie wyskakuje i auto jedzie.

Proszę o pomoc i doradę gdzie szukać :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Generalnie wstępna diagnoza mechanika była ok, to są pierwsze rzeczy do ogarnięcia. Po czyszczeniu klapa i zawór EGR chodziły bez przycięć?

Do diagnostyki dobrze ogarnąć sobie jakiś mały adapter bluetooth na OBD i apkę BTool (jest o niej temat na forum). Ew. jakiś inny program w którym będziesz w stanie sprawdzić ile jest % otwarcia EGR. Jeżeli problem jest przy dynamicznym przyspieszaniu to może oznaczać że EGR się nie zamyka na tyle na ile powinien.

W wersji USA 335d niestety ale błędy układu związanego z czystością spalin są od razu wyłapywane i powodują co najmniej check'a, ponieważ w USA normy czystości spalin dla Diesli są bardziej wyśrubowane niż w Europie.

Jeżeli chodzi o ten silnik ogólnie warto też sprawdzić jaką masz wersję oprogramowania DDE, najnowsza z połowy 2017 ma końcówkę 621 i jest tam poprawionych parę grubszych rzeczy.

3A0jS9b.png