Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak ja Ci pisałem wcześniej i trzeba zacząć od rzeczy najprostszych. Jak będziesz miał problem to wpadaj do mnie, chętnie Ci pomogę

jak nie uda się przepływką na miejscu to wpadne do Ciebie w tym tyg. o ile będziesz mieć czas, ok?

Opublikowano

byłem u znajomego mechanika od BMW, ista+ pokazywał lipne korekty na 4 cylindrze, nawet +2, po dodaniu gazu słupek z korekta robił się czerwony.

Miałem ze sobą ten wtrysk z 2 cylindra, który sprawdzałem w warszawie http://wtryskiwaczy.warszawa.pl/ i który według nich jest bardzo dobry.

Wymontowaliśmy wtrysk z 4 cylindra, włożyliśmy ten sprawdzony, który miałem w bagażniku (wcześniej był na 2 cylindrze) i....... nadal to samo, telepie budą i poszarpuje podczas jazdy. Po wymianie znajomy niestety nie mógł znaleźć zakładki z korektami, żeby podejrzeć parametry po wymianie.... Wcześniej wchodzi w korekty przez błąd na cylindrze, bo odpiął kostkę.

Przepływki nie podmienialiśmy, bo ta bmka która u niego stoi ma inną przepływkę, chyba siemensa.

Opublikowano
Oj to coś słabo znał program żeby odnaleźć korekty choć sam nie jestem znawca ale wygląda to tak:

"Activities--->Function Structure-->drive-->diesel fuel electronics--->smooth-running control lub poprostu wpisać w text smooth runnig control.

Jarcio a Ty jaką masz przepływkę w swoim aucie? Ja ma boscha 0281006092

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak odpięcie przepływki pomaga to ja sobie myślę że może EGR...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wolałem dzisiaj olej 2t w ilości 1l na 100l on i nie szarpie silnik chodzi ciszej

Wydaje Ci się.

Tzn wiem że to działa i sam stosuje, ale...

To pomaga/wycisza jedynie wtryski, silnik może nieco łagodniej przez to pracować.

Ale to nie jest tak że od pierwszego łyka paliwa.

Tak czy siak, jeśli rzeczywiście pomogło to wtryski ?

Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj ok 300km nie szarpal lepiej odpala ciszej pracuje poprawa praktycznie po przejechaniu moze 10km .Mozna dolać miksolu i będzie lepiej koszt 8zl na zbiornik mozna też wymienić pompę wtryski i listwe za ok 20tys w serwisie i też będzie ok wybór należy do was. A i nie uszkodzisz dpf ja tu zaczną wypisywać że to olej i pozapycha itp. W Masterze leje za każdym razem już od 60tyskm i jest ok dpf działa jak nalezy a spalil ok 50 litrow oleju 2t
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj ok 300km nie szarpal lepiej odpala ciszej pracuje poprawa praktycznie po przejechaniu moze 10km .Mozna dolać miksolu i będzie lepiej koszt 8zl na zbiornik mozna też wymienić pompę wtryski i listwe za ok 20tys w serwisie i też będzie ok wybór należy do was. A i nie uszkodzisz dpf ja tu zaczną wypisywać że to olej i pozapycha itp. W Masterze leje za każdym razem już od 60tyskm i jest ok dpf działa jak nalezy a spalil ok 50 litrow oleju 2t

Olej 2t owszem jest ok do paliwa ale nie mixol.

Lm 1052

Elf moto2offroad

Czerwony z Orlenu

Ale nie mixol

Za dużo popiołów