Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Przejrzałem mnóstwo forumowych tematów i opini ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi dlatego proszę was o pomoc!!!;)

Samochód to bmw e90 2.0d 2006r mam felgi do kupienia 19” o parametrach;

Przód- 19”-szer- 8.5” et 20 opony 235/30

Tył -19”-szer-9.5” et 25 opony 265/30

Czy to da rade zamontować w moim samochodzie?? Czy będzie obcierać itp?? Czy wogole taki zestaw się zmieści?

Czekam na odpowiedzi

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opony są źle dobrane ponieważ różnica w średnicy między przodem a tyłem jest za duża. Prawidłowo powinno być przód 235/35 a tył 265/30 a czy będą ocierać to musiał byś pomierzyć. Użyj kalkulatora do obliczania ET
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, nie będę zakładał nowego tematu, bo ten sam problem i ten sam samochód.

Próbuję dobrać felgi do E90 320d i urodziło mi się kilka pytań:

• Czy komfort jazdy jest odczuwalny między R17 a R18? Niektórzy mówią, że czuć różnicę.
  • Zakładając, że biorę R18 to dlaczego koła tył i przód w BMW OEM są inne :? ? Widziałem, że niektórzy zakładają takie same, a niektórzy właśnie inne przód inne tył.

Fabryczne koła R18 do E90 to:

225/40 R18 88W FRONT 8Jx18 ET34

255/35 R18 90W REAR 8.5Jx18 ET37

W związku z tym moje pytanie, czy powinienem lecieć jak fabryka mówi, czyli czy kupić felgi tylne szersze (8.5J) niż przednie (8.0J) oraz koła przednie 225/40 i tylne 255/35?

Czy jednak auto powinno mieć 4 kółka takie same? Pytam, bo koła OEM R17 istnieją zarówno w opcji identyczne na 4 koła i takie, które mają inny przód inny tył. :?

• Z tego co widzę często producenci felg nie mają opcji 8.5xR18 tylko wyłącznie 8.0xR18 albo 9.0xR18, oznacza to, że nie wrzucę tam chyba tej opony 255/35 jak fabryka zaleca, co zrobić w takim przypadku, inna opona?

• Czy lepiej "przedobrzyć" odsadzenie ET czy wybrać mniejsze? Np. skoro fabrycznie jest ET37 na tył, a producent felg udostępnia ET35 i ET40, to które wybrać?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komfort może jest mniejszy na R18 ale nie przesadnie, jak kupisz opony zwykłe XL to będzie ok. Fabryczne R18 i większe są mieszane ze względu pewnie na efekt wizualny ale gdybyś chciał założyć jakieś zamienniki to oczywiście możesz kupić wszystkie 4 takie same, czasem w ogłoszeniach można znaleźć skompletowane 4 takie same felgi ori bmw ale trzeba szukać. Gdybyś jednak miał mieszane felgi to zawsze stosuj rozmiar opon jakie fabryka zaleca bo musi być zachowana odpowiednia średnica między przodem a tyłem.
  • 3 miesiące temu...