Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę dni temu wymontowałem moją fabryczną (i dotychczas działającą) zmieniarkę - zaciął się magazynek. Magazynek odblokowałem, jednak zmieniarka spadła nieszczęśliwie z dużej wysokości i po zmieniarce...

Zamówiłem inną, używaną - wg realoem może być stosowana jako zamiennik wstecz. (e90 318i 2006 r.)

Fabryczna miała nr: 6986077

Ta nowa: 9133083

Podłączyłem nową zmieniarkę - kabel optyczny świecił na czerwono, więc wygląda na to, że prąd jest. Bezpiecznik też sprawny - sprawdziłem. Niestety zmieniarka nie daje oznak życia, tak, jakby nie było w niej prądu - nie reaguje na przycisk, nie słychać żeby próbowała np. wysunąć zacięty magazynek jak poprzednia.

Brak mi już pomysłów...

Opublikowano
Jak kupiłeś używaną to może nie dział ? sam z siebie :)

No jest to koncepcja - ale ostatnia jaką mam. Zastanawiam się, co mogłoby się tam zepsuć. Nie nosi śladów rozkręcania. Rozkładałem poprzednią zmieniarkę i w środku nie ma zbyt skomplikowanych mechanizmów, poza drukowaną płytą z tyłu.

Dlatego szukam jeszcze innych możliwości, żeby nie kupić kolejnej, która też nie zadziała.

Opublikowano
Daj może do jakiegoś dziadka elektronika. Powinieneś znaleźć zakład naprawy telewizorów gdzieś :) mi ostatnio naprawiali jakiś programator z pralki nienaprawialny. powiedział że nic nie obiecuje potem się okazała pierdoła i wyszło 50 zł a nie 650 zł :P
Opublikowano
Daj może do jakiegoś dziadka elektronika. Powinieneś znaleźć zakład naprawy telewizorów gdzieś :) mi ostatnio naprawiali jakiś programator z pralki nienaprawialny. powiedział że nic nie obiecuje potem się okazała pierdoła i wyszło 50 zł a nie 650 zł :P

Tak zrobię, chyba, że ktoś jeszcze podrzuci pomysł, bo może coś oczywistego przeoczyłem. Jeżeli nie, to od tego zacznę.

Opublikowano
Ew. może trzeba ją na nowo zakodować ? bo jest inna niż poprzednia ?

Foka666 - tego właśnie nigdzie nie mogłem znaleźć - to pewne, że nową trzeba kodować i plug&play nie pomaga?

Opublikowano
ja bmw mam od 1 miesiąca :) z autami innych marek do czynienia mam od wielu lat. Uczę się powoli Bmw i z tego co widzę to tu trzeba wszystko kodować :P