Skocz do zawartości

318i N42 gaśnie / przerywa podczas jazdy .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam ostatnio problem z moim E46 .

Podczas jazdy głównie na rozgrzanym silniku auto gaśnie , zapalają się kontrolki akumulatora , dsc , i hamulca na żółto , niekiedy auto odpali a niekiedy trzeba odczekać jakiś czas , jak odpali to daleko nie pojedzie bo znowu gaśnie .

Czytałem że może to być czujnik położenia wału korbowego ale inni piszą że jak by był uszkodzony to w ogóle auto by nie odpaliło .

Gdzie może być problem? Dodaje zdjęcia z błędami inpa .

Dziękuję za pomoc.

8df8dc26f5a5e70b725cb43d16e0b895.jpg

81bd6a91ba8dcd565fb63eb86b727fd7.jpg

Opublikowano
Wygląda to jak problem w ustawieniu rozrządu. Jak dobrze to odczytuje po niemiecku to problem z czujnikiem wału korbowego i walka rozrządu.. Raczej oba nie padają więc droga dedukcji sprawdził bym ustawienie rozrządu najpierw.
Opublikowano

Miałem to samo. Auto gasło po rozgrzaniu plus kontrolki, na zimno auto odpalało i nic się nie działo. Winowajcą był czujnik wału. Kup używany oryginalny lub nowy oryginał. Bmw zmieniło konstrukcję czujników i nr części. Stare są jakby dwuczęściowe wewnątrz. Guma, która uszczelnia czujnik degraduje się i olej wpada do czujnika i kostki, po demontażu zobaczysz o co mi chodzi. Odepnij kable od czujników wałków i zobacz czy są suche wewnątrz. Górne czujniki wymienisz bez problemu. Czujnik wału wymusza demontaż kolektora dolotowego, jest tu dość dużo pracy (5h). Przy okazji wymień sobie odmę i przewody (komplet 200zł).

13627548994 to czujnik wału plus oring 12141748398

12147518628 czujnik wałka plus oring jak wyżej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko wskazuje na czujnik położenia wału, ale możesz jeszcze w teście 7.2 w ukrytym menu podejrzeć czy jest ruch obrotów wtedy gdy nie chce odpalić. Drugi błąd to skutek kręcenia i problemów z czujnikiem wału.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.