Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem x1 z automatyczną skrzynią, chciałem zapytać jak prawidłowo używać łopatek przy kierownicy tzn czy muszę pociągnąć lewarek do siebie i używać w trybie manualnym czy porostu mogę zmieniać biegi łopatkami kiedy chce na pozycji D? I drugie pytanie które opony samochód z xdrive zużywa szybciej przednie czy tylne, pytam dlatego, że zakupiłem alufelgi z oponami i dwie opony są w lepszym stanie a dwie odrobinkę gorsze. Pozdrwiam :)
Opublikowano
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem x1 z automatyczną skrzynią, chciałem zapytać jak prawidłowo używać łopatek przy kierownicy tzn czy muszę pociągnąć lewarek do siebie i używać w trybie manualnym czy porostu mogę zmieniać biegi łopatkami kiedy chce na pozycji D? I drugie pytanie które opony samochód z xdrive zużywa szybciej przednie czy tylne, pytam dlatego, że zakupiłem alufelgi z oponami i dwie opony są w lepszym stanie a dwie odrobinkę gorsze. Pozdrwiam :)

Wierz mi, że jeśli będziesz chciał użyć łopatek niezgodnie z przeznaczeniem wóz po prostu Cie "nie posłucha".

Co do opon założę się, że poprzednik chciał coś zaoszczędzić/zakombinować stąd różnica na bieżniku.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, z tymi kołami raczej nie było nic kombinowane to są oryginalne alufelgi do x1 i opony tego samego typu i rocznika. Słyszałem, że przód i tył mogą zużywac się w różnym tempie dlatego w aucie z napędem na 4 koła, trzeba co jakiś czas zamieniać tył z przodem, pytanie gdzie teraz dać te mniej zdarte, narazie założyłem lepsze na tył
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pamiętaj, że nie może być za duża różnica zużycia opon, bo rozwalisz xdrive. Poczytaj forum w tym temacie. Łopatki jak łopatki, D i ruszamy . Prawa wyższy bieg, lewa niższy, nie da się zepsuć nic. Pojeździj, pobaw się nimi, poobserwuj działanie

i wszystko będziesz wiedział.

Benzyna zamiast krwi...