Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Kolega zaczyna przygodę z BMW i chce coś modyfikować. Z racji tego, że w innych autach już to przerabiał, tutaj też by chciał zmienić koło zamachowe na 1-masowe. Czy ktoś tutaj robił taki manewr?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumuem, że chcesz zamienić dwumase na jednomase. Z doświadczenia na renówce, gdzie taki manewr przeprowadziłem z kolega, komfort ruszania zmienił się mocno na minus. Po około 30 tysiącach pękł wał. Nie jestem oczywiście pewien z jakiego powodu, ale myślę że jednomas przyczynił się do tego. Niech nie wymyśla tylko kupi dwumase.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmiana koła dwumasowego na jednomas to nie tuning. Większość pękajacych wałów to efekt właśnie zmiany na sztywne koło bądź jazda z rozwalonym kołem dwumasowym. Oczywiście może pęknąć a nie musi to już loteria ale przy agresywnej jeździe jest duże prawdopodobieństwo tym bardziej ze to diesel i ma spory moment obrotowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk