Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , posiadam pa softa czy da radę nim zakodować licznik po wymianie na inny wszystkie parametry są zaniżone od prędkości ,obrotów po temp silnika , da radę jakoś to ogarnąć , dodam że licznik też od auta z takim samym silnikiem .Auto E39 2.8 rok 04.07.1998
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podłącz stary licznik i odczytaj pasoftem z IKE tę tabelę, znajduje się w opcji recoding

7a4f3265dc7ea242.jpg

I tak samo ustaw wszystkie ptaszki w nowym liczniku.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, to nie tak,

Pa-soft zmień przebieg i vin na prawidłowy , i przerzuć kody ZCS SA/VO (GM, SA, VN ) z EWS do licznika (nie odwrotnie)

potem NCS zakoduj licznik do serii profilem expertmodus ,to jest prawidłowa procedura

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak licznik bez plecaka to pasoftem można zrobić tylko to co podałem, vinu i przebiegu nie zmienisz. Jeżeli nowy licznik ma zbyt niskie HW i SW w stosunku do starego to NCS nie ruszy kodowania, bo wywali błąd niezgodności kodowania. Trzeba odczytać kody GM SA VN za pomocą NCS z modułu EWS i ręcznie wpisać do licznika po odczytaniu wsadu. Jest to ciąg znaków ,klucz za kluczem i łatwo go zauważyć we wsadzie. Potem reszta już pójdzie gładko.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mam pojęcia czy czy taki sam problem wystąpi z LCM jeśli zbyt stara wersja, opisałem tu swój przypadek ze zbyt starym licznikiem.