Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent BMW E90 320i

Problem:

Zimny silnik bardzo nierówno pracuje, trzęsie całym samochodem i wyraźnie czuć że nie pracują jakieś cylindry, obroty skaczą, początkowo auto słabe dusi się. Miał ktoś podobny problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niekoniecznie, u mnie wlasnie na zimnym pracowalo MEGA ROWNO, a na cieplym, gdzie samochod przechodzi w tryb closed loop i korzysta z danych środowiskowych zaczynała się padaczka.. na zimnym, gdzie wtryski lały, ale samochód pracuje ze sztywno przypisanej mapy a potrzebuje i tak większej dawki paliwa przy ssaniu nadwyżka lejących wtryskiwaczy była kompensowana... gdy tylko motor się zagrzał i nie potrzebował tyle paliwa były cyrki. Także niekoniecznie, tylko dobra komputerowa diagnostyka wskaże problem.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Zgadza się, najpierw odczyt live data, diagnostyka ale niestety wariuja ce obroty na zimnym w n53 n43 to niestety w większości wtryski, sam się o tym przekonałem, praca na ciepłym jak i korekcje idealne, a jednak okazały się wtryski. Pytanie do autora czy zna historię serwisowa samochodu(o ile tu rozmawiamy o n43)
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano

Na dzień dobry wymień cewki zapłonowe były wadliwe boscha.

Ja zrobiłem tak odczytałem błędy (wypada zapłon n 1 cylindrze) zamieniłem cewki 1 z 2 trochę pojeździłem wyskoczył błąd wypadania zapłonu na cyl.2

kupiłem 4 cewki NGK około 110 zł szt. jest OK

Opublikowano
Witam mam podobny problem, po odpaleniu na zimno skaczą obroty przez ok 5 sekund później wszystko jest ok. Po kolejnym odpaleniu jak jest już ciepły też obroty faluja ale już mniej. Jaka może być przyczyna ?