Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich.

Trochę przewertowałem tematów po różnych forach odnośnie zmiany zegarów na bogatszą wersję, ale konkretnych informacji nie znalazłem, głównie tylko o vinie i przebiegu , ale tylko w zegarach gdzie nie ma problemu zrobić je pasoftem. I na tym się kończyły tematy, o kodowaniu do auta praktycznie nic. Tylko że trzeba zakodować i na tym koniec :) .

Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie wymiana zegarów w swojej e39 z wersji low na high. Teraz po dołożeniu dużej navi i niedziałających funkcjach spalania, temperatury itp. jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu ze muszę to zrobić.

Kupiłem na testy rozbite ale działające zegary z dużym obc i udało się zmienić vin, przebieg . Akurat trafiłem na dość łaskawą pamięć (93s56) ,ale myślę że z pamięcią m35080 sobie poradzę, najwyżej kupię nowy układ i zaprogramuję, bo mój programator niestety nie jest w stanie wyczyścić tej pamięci.

I teraz kilka pytań do znawców tematu.

Z zegarów które kupiłem na testy zostały ładne tarcze w wersji benzyna, czy mogę kupić licznik np. z diesla , przełożyć tarcze i da się bez problemu przekodować ten licznik na wersję pod benzynę?

Czy może ktoś opisać procedurę kodowania zegarów do auta, jak już mam zmieniony vin i przebieg na taki jak ma być.

Czy licznik który chcę zakodować do auta musi być „czysty” tzn, obszar pamięci odpowiedzialny za kodowanie, HW,SW itp wyczyszczony jak w fabrycznie nowym liczniku?

Moje obecne zegary są na dwie wtyczki , wersja bez tak zwanego plecaka (2000r) i takie same zegary chcę zamontować, bo do nich mam rozpiszę jak zrobić przejściówkę instalacji.

Za każdą pomoc w temacie wielkie dzięki.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.