Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam od dłuższego czasu wyjaśnienia dlaczego albo lepiej, przez co po odpaleniu auta na jałowych obrotach dokucza mu basowe tłuczenie, pufanie z okolic zdaje się filtra powietrza?

Filtr u mnie jest z przodu, wersja biturbo M57n2 286KM.

Zauważyłem że gdy zostawiłem autko na chodzie na około 5min następuje "cyk" i uf dolegliwość trapiące me uszy znika do jakiegoś następnego X zdarzenia/momentu. Zauważyć można że basowe tłuczenie jest do momentu wstępnego nagrzania motoru, co ewidentnie wskazuje na prace EGR, i to chyba poprawną. Każde przegazowanie jest w moment pozbawiane tego "podbicia" dźwiękowego.

Zauważyłem że przepustnica przeg EGR szaleje... Ciągle otwiera i zamyka na przemian. Tak chyba nie powinno być?

Czy mogę coś zrobić, żeby ten motor ładniej pracował? Nie ukrywam że wkurza mnie ten stan rzeczy... Drugie BMW, co prawda E53 z M57n 3.0d pracuje idealnie...

Drugie pytanko, czy ktoś ma podobną dolegliwość?

Opublikowano
Ja wymieniałem ten zawór. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o pracę silnika. Dokładnie ten: 11747796634
Opublikowano

Witam.

Wczoraj ogarnąłem temat.

Wymieniłem elektrozawór podcisnieniowy AGR i uspokoiła się praca przepustnicy, która wcześniej wariowala jakby ktoś zdejmowal i zakładał wężyk podciśnieniowy na EGR w bardzo szybkim tempie.

Teraz odpalam i ok 1 - 3 s. słychać/ widać chwilowa pracę przepustnicy, ale widać że jakoś się ustala całość i jest OK.

Zadowolony jestem że udało mnie się wytargac ten elektrozawory bez zdejmowania kolektora. Wyjmowalem tylko rurę bangetu. Choć ręce zdarlem i obilem...