Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

moje pytanie dotyczy BMW E39 528i z 1996 roku. Od kilku ładnych lat nie mogę sobie poradzić z tematem wysokiej temperatury na silniku. W chwili obecnej doszedłem do momentu, że na silniku wskaźnik elektryczny pokazuje mi do 110 stopni (w granicach 106-109 załącza się wentylator od klimy który zbija temperaturę do setki i tak w kółko), a na śrubie, do której przymocowane jest wisko jest tylko 80-85 stopni, więc wiskoza się nie załącza.

Chłodnica nie jest zapowietrzona, w środku ogrzewanie działa bez zarzutu (w momencie włączenia ogrzewania na chwilę spada temperatura o 7-9 stopni), w trasie jadąc przysłowiowe 110-120 bez wyprzedzania temperatura trzyma się w granicach 101-103 stopnie, mały i duży obieg nagrzewają się prawidłowo.

Ostatnio znowu zostały wymienione: pompa wody, termostat, korek od chłodnicy, wisko (wisko w momencie podgrzania śruby zasprzęgla się prawidłowo).

Macie może jakieś pomysły co jeszcze może trzymać temperaturę na silniku?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy jakiej temperaturze otwiera się termostat? Jakiej jest firmy? Popraw tytuł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
O ile dobrze patrzę, to termostat powinien być tam na 92 stopnie. Taki jest tam zamontowany?