Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem do swojej BMW 5, model F10 felg pochodzących z BMW Z4 - styling 296

Parametry felg są następujące:

Średnica - 19 cali

ET felg przód - 29

Szerokość felg przód - 8 cali

ET felg tył - 40

Szerokość felg tył - 9 cali

Będzie to pasowało bez żadnych przeróbek i dystansów ?

Przy okazji pytanie o opony. Kupowalibyście RoF`y czy zwykłe ? Auto kupiłem ze standardowym kompletem 17cali i oponami zimowymi RoF. Komfort mnie nie rzuca na kolana.

Pozdrawiam,

Adam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będzie pasowało ale przód schowa się o 2.5mm od zalecanej felgi do f10 a tył wyjdzie na zewnątrz o 4mm od zalecanej. Pamiętaj o poprawnym doborze rozmiarów opon aby średnica się zgadzała np. na przód 245/40 a tył 275/35 lub 235/40 i 265/35
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Osobiście nie lubię ROF i jeżdżę na zwykłych ale wzmacnianych XL.
Opublikowano
To jeszcze jedno pytanie. Czy takie odstępstwa ET względem zalecanego może mieć jakiś wpływ na X-drive i jego szybsze zużycie, trakcję ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na x-drive znaczenie ma średnica opon dlatego bardzo ważne jest aby różnica miedzy tyłem a przodem była nie większa niż 1%
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A czy na te felgi opony w rozmiarze właśnie 245/40/R19 na przód i 275/35/R19 nie będą za szerokie biorąc pod uwagę szerokości felg ? Czyli odpowiednio 8 i 9 cali ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

ET jest w porządku, możesz założyć tamte felgi.

245/40 zakładasz przód i tył 275/35.

Felgi OEM z F10 mają parametry: przód 8.5x19 i tył 9,0x19.

Tak więc masz tylko przód węższy o 0,5 cala.

Przednia felga od zew. strony schowa się 2.3 mm do środka.

Tylna felga od zew. strony będzie wystawać o 4 mm więcej od poprzedniej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 17 i 18 przy feldze 8 cali jest et30, więc ta felga pójdzie tylko 1 mm na zewnątrz...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ja napisałem, gdyby się przerzucał z fabrycznych w F10 19 cali ma ET 33 przód i tył 44.

Widzę, że on ma 17" możesz mieć rację.

Opublikowano
Dzięki za info dot. felg. Problem nie w tym czy się one zmieszczą - bo to już wiem- tylko czy na te felgi mogę ubrać opony w rozmiarze 245/40 i 275/35. Czy opony nie będą za szerokie w stosunki do szerokości felg bo na felgę 8J wyczytałem ze zaleca się opone 225 mm szerokości. Na 9 J natomiast 255 mm szerokości. A ja chce założyć + 20 mm szerzej na każda z nich.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dzięki za info dot. felg. Problem nie w tym czy się one zmieszczą - bo to już wiem- tylko czy na te felgi mogę ubrać opony w rozmiarze 245/40 i 275/35. Czy opony nie będą za szerokie w stosunki do szerokości felg bo na felgę 8J wyczytałem ze zaleca się opone 225 mm szerokości. Na 9 J natomiast 255 mm szerokości. A ja chce założyć + 20 mm szerzej na każda z nich.

Przecież ci napisałem fabryczne rozmiary opon i felg f10 umiesz czytać? Fabryka zakłada na 9.0x19 275/35 a ty czytasz jakieś bzdury na interii o oponach. To jak tam przeczytałeś to zakładaj sobie i 215/70.